Martin van Wijk (links) en Cees Kievit.
Martin van Wijk (links) en Cees Kievit. Foto: Jaap Peeman

‘Je bent een klein bedrijf binnen een groot bedrijf, dat is wel zo prettig’

Door Hoppenbrouwers Techniek zijn Van Wijk Installaties & Constructies en Kievit Warmte totaalinstallateurs met slagkracht geworden

Twee eilandelijke bedrijven in de installatiebranche, Van Wijk installaties & constructies in Goedereede en Kievit Warmte in Middelharnis, behoren sinds kort tot Hoppenbrouwers Techniek. Vestigingsleiders Martin van Wijk en Cees Kievit vertellen over het hoe en waarom, wat de voordelen zijn en hoe de ambities eruitzien.

Ze duiken eerst de geschiedenis in. Beide bedrijven zijn al vele jaren actief in de regio. Van Wijk – nu ongeveer 45 medewerkers – zelfs al meer dan honderdtwintig jaar.

“Het bedrijf bestaat sinds 1900. Ik ben de vierde generatie”, zegt Martin van Wijk. “Oorspronkelijk was het bedrijf een smederij op de kop van de haven in Goedereede. Daarna hebben we een tijd in een oude school gezeten en in 1997 zijn we verhuisd naar ons huidige pand aan de Provincialeweg. De smederij deed werk voor de landbouw en de visserij – de scheepjes lagen in het begin nog in de haven. In de jaren zeventig kwam het aardgas op Goeree-Overflakkee. De mensen hadden gaskachels nodig en gaskookplaten, en zo zijn we het loodgietersvak in gerold.”

Veel ontwikkeling

Volgens Van Wijk is dat vak in de loop der jaren enorm veranderd. “Er is veel nieuwe techniek gekomen en er wordt tegenwoordig heel wat slimmer gewerkt. Je ziet veel ontwikkeling in ons vak.” Cees Kievit beaamt dat onmiddellijk. Het bedrijf waarvan hij vestigingsleider is, was sinds 1956 in de familie en telt momenteel 35 medewerkers.

“Het bedrijf heeft al sinds 1866 een Kamer van Koophandel-nummer. Mijn opa kocht het in 1956 van de gebroeders De Mooy. We zaten aan de Oostdijk in Sommelsdijk, maar in 2004 zijn we verhuisd naar een groter nieuw pand aan de Industrieweg in Middelharnis. In het begin was ook dit bedrijf een smederij. Je kon er terecht om je paarden te laten beslaan, om een hekwerk te laten maken en ook om reparaties aan kolenkachels te laten uitvoeren. Van de kolenkachels rolden we in de oliekachels. Daarna kwam het gas en nu zijn we meer en meer met elektrisch bezig.”

Kortom: twee bedrijven die een lange geschiedenis achter de rug hebben met veel ontwikkelingen op het gebied van werktuigbouwkundige installatietechniek. En twee bedrijven die tegenwoordig behoren tot Hoppenbrouwers Techniek. Van Wijk sinds 1 september 2021 en Kievit sinds 31 maart 2022.

Schaalvergroting

“Hoppenbrouwers Techniek is ambitieus bezig met schaalvergroting”, zegt Martin van Wijk. “We willen tot een landelijke dekking komen. Momenteel zijn er twintig vestigingen, vooral ten zuiden van de grote rivieren, met in totaal 1650 medewerkers. De ambitie is om te groeien naar meer dan veertig vestigingen met 5000 medewerkers in 2030 en 1 miljard omzet.”

Cees Kievit: “Hoppenbrouwers Techniek wil vooral sterke familiebedrijven integreren. Het is zelf ook een familiebedrijf.” Hoppenbrouwers Techniek bestaat al meer dan honderd jaar. Het bedrijf, dat het predicaat Koninklijk in bezit heeft, startte in 1918 in het Brabantse Udenhout.

Wat betekent dat, nu Van Wijk en Kievit Warmte onderdeel zijn geworden van Hoppenbrouwers Techniek? “Veel meer slagkracht”, zegt Van Wijk. “We kunnen nu veel breder werken en als totaalinstallateur grotere projecten aan, vooral omdat je binnen Hoppenbrouwers Techniek gebruik kunt maken van de expertise van de andere vestigingen. Op het gebied van elektra deden wij in het verleden niets, nu werken we op dat gebied met collega’s uit Dongen samen aan een nieuwbouwproject in Rotterdam. Ook mooi: samen met de vestiging Middelharnis gaan we in Oude-Tonge aan de slag met de installaties in een nieuw te bouwen woonzorglocatie.”

Praktijkschool

“Ja, vroeger hadden we onze eigen klanten en projecten en nu zijn we collega’s”, zegt Cees Kievit. Collega’s die vooral werktuigbouwkundig actief zijn, maar dus na het toetreden tot Hoppenbrouwers Techniek ook expertise op het gebied van elektra in huis hebben. “Een goede ontwikkeling. Als klein installatiebedrijf zijn de ontwikkelingen op gebieden als techniek, regelgeving en certificering niet bij te houden. Er is echt schaalvergroting nodig. Een Praktijkschool starten doe je ook niet als klein bedrijf.”

‘Aan huis’ bij de vestigingen van Hoppenbrouwers Techniek horen namelijk Praktijkscholen. In Goedereede is al zo’n school gerealiseerd, in Middelharnis is dat later dit jaar het geval. De mbo-leerlingen en zij-instromers die bij Hoppenbrouwers Techniek werken komen één avond in de week naar de Praktijkschool. Twee medewerkers zijn opgeleid als praktijkopleider om ze het vak te leren. Uiteraard op praktisch gebied, theorielessen volgen de leerlingen op de mbo-school. “Daarnaast geven we gastlessen aan vmbo-leerlingen op de Beroepscampus in Sommelsdijk, Helinium in Hellevoetsluis en het Maerlant College in Brielle”, zegt Van Wijk.

Onderdeel zijn van een groot concern wil niet zeggen dat op alle locaties alles hetzelfde is. Martin van Wijk: “Er is autonomie bij de locaties, maar we maken gebruik van het netwerk en de andere medewerkers van Hoppenbrouwers Techniek. Ook als het gaat om financiële zaken, marketing, inkoop, het wagenpark – noem maar op.” Cees Kievit: “Je bent een klein bedrijf binnen een groot bedrijf, dat is wel zo prettig.”

Consumentenplatform

Een nieuwe ontwikkeling die Hoppenbrouwers Techniek in gang heeft gezet is de vorming van een consumentenplatform (Hoppenbrouwers Thuis), waarop klanten van alles vanuit hun luie stoel zelf kunnen regelen, zoals het bestellen en inplannen van een nieuwe cv-ketel, warmtepomp, zonnepanelen of airconditioning.

Een andere nieuwe ontwikkeling is de vorming van een nieuw team in Goedereede, dat vanaf 2024 operationeel is. Het team gaat zich richten op de installaties in ziekenhuizen en grote utiliteitsgebouwen, zoals zorginstellingen, scholen en distributiecentra, in het Rijnmondgebied. “Een mooie uitdaging”, zegt Martin van Wijk.


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Hoppenbrouwers Techniek en Jaap Peeman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding