Afbeelding
Foto: Shutterstock

Ondernemers over slecht bereikbaar eiland deze zomer:

‘We gaan een zware zomer tegemoet’

Komende zomer wordt Goeree-Overflakkee door diverse werkzaamheden in de regio slecht bereikbaar. Niet in de minste plaats doordat de Haringvlietbrug een tijdlang is afgesloten. We vroegen een aantal ondernemers hoe zij omgaan met de slechte bereikbaarheid van komende zomer.

CuraMare is een van de grootste werkgevers van het eiland. Een woordvoerder: “CuraMare treft momenteel voorbereidingen als het gaat om de consequenties voor de continuïteit voor de ziekenhuiszorg en de acute zorg, ook in het geval van een crisis en calamiteiten. Ook kijken we naar alle logistieke processen en de gevolgen voor onze medewerkers.” Hoe dat er precies uit gaat zien, kan ze nog niet zeggen. “Daar zullen we eerst onze medewerkers over informeren.”

Langer wachten

Coen Sperling van de Jumbo-supermarkt in Ouddorp reageert als volgt: “Tot onze spijt vernamen wij dat er komende zomer sprake is van een slechte bereikbaarheid van ons mooie eiland. Hoewel het gros van de recreanten die onze winkel bezoeken uit de omgeving Rotterdam of Duitsland komen, verwachten we toch dat deze problematiek invloed kan hebben op onze omzet. Als je immers in deze tijd moeilijk het eiland Goeree-Overflakkee kan bereiken, kies je misschien toch voor een vakantie elders.”

“Inmiddels hebben wij onze leverende distributiecentra uit Breda en Veghel op de hoogte gebracht. De voorraad van de winkel komt niet in het geding, al zullen er best momenten zijn dat we wat langer moeten wachten op één van onze vrachten. Het lijkt me verstandig dat partijen als Eilandmarketing, de VVV en de diverse parken recreanten vroegtijdig op de hoogte brengen en alternatieve routes aanbieden.” Sperling sluit positief af: “lk ben ervan overtuigd dat we met elkaar deze vervelende periode doorkomen.”

Handje helpen

Over die vakantieparken gesproken, algemeen manager Wilbert Moerkerk van Vakantiepark De Klepperstee reageert: “Wij zijn als recreatieondernemers af en toe verbaasd over het gemak van het uitvoeren van allerlei projecten in de zomer, want ‘dan zou het rustig zijn’. Dat zien wij uiteraard anders. Tegelijkertijd moet het gebeuren en dus zijn we gestart met de communicatie richting onze gasten.”

Dat gebeurt vooral via een speciale website, namelijk www.klepperstee.nl/bereikbaargo. “Ook stappen we komende zomer definitief af van de zogenoemde vaste aankomstdagen bij onze accommodaties Klepperstee en Ridderstee. Het is nu ook in het hoogseizoen mogelijk om bijvoorbeeld op dinsdag of woensdag aan te komen. Hiermee proberen we een handje te helpen om de drukte wat te spreiden.”

Slim verdelen

Ten slotte reageert directeur Martin Hobbel van Flakkee Verhuizers, een bedrijf dat logischerwijs veel gebruik maakt van het wegennetwerk. “De Haringvlietbrug zal van 4 juni tot mogelijk 4 augustus zijn afgesloten. Als verhuisbedrijf, waarvan het marktgebied tot ver buiten Goeree Overflakkee reikt, gaan we hier veel last van krijgen. De ontsluitingsroutes via de Volkeraksluizen/Moerdijkbrug en de Haringvlietsluizen zullen zwaar overbelast raken, waardoor files onvermijdelijk zijn.”

“Wij kunnen hier planmatig enigszins op inspelen. Onze vestiging in Rotterdam zal zoveel mogelijk onze klanten in de Hoeksche Waard bedienen, terwijl vanuit Middelharnis zoveel mogelijk de verhuizingen via de Haringvlietsluizen worden uitgevoerd. Het slim inplannen en verdelen van ons werk gaat ons een beetje helpen. Ik zeg bewust een beetje, want als verhuisbedrijf ontkom je er niet aan om van de ontsluitingswegen gebruik te maken en daar zal het gewoon aanschuiven in de rij worden. De kosten voor dit oponthoud kunnen wij niet bij onze klant in rekening brengen, waardoor wij economisch gezien een zware zomer ingaan.”


Tekst: Erwin Guijt

Fotografie: Shutterstock