Afbeelding
Foto:

Henk Zwanenburg (71) werkt gewoon door:

‘Zolang je je goed voelt, waarom niet?’

Veel mensen kijken uit naar hun pensioen. Er zijn er zelfs die de dagen aftellen. Anderen werken na hun vijfenzestigste, zesenzestigste of zevenenzestigste verjaardag gewoon door. Zoals de Dirkslandse ondernemer Henk Zwanenburg, die dit jaar tweeënzeventig wordt.

Via zijn bedrijf Van der Pijl Advies BV adviseert Zwanenburg eigenaren van gebouwen – zoals kantoren, scholen, sport- en wooncomplexen – over de installaties in die gebouwen. “Het spectrum is breed. Denk aan verlichting, krachtstroom, verwarming, koeling en ventilatie, maar bijvoorbeeld ook aan inbraakbeveiliging en brandmeldinstallaties. De laatste jaren houd ik me vooral bezig met het verduurzamen en het oplossen van klimaatproblemen in gebouwen.”

Enkele recente voorbeelden: het voorzien van het zwembad van De Staver in Sommelsdijk van warmtepompen om het badwater op te warmen, het aardgasloos maken van het MFC in Ooltgensplaat en de gemeentewerf in Goedereede en het verbeteren van de klimaatinstallatie van het kantoor van de woningcorporatie Oost West Wonen.

Dat is de kracht

Dat zijn allemaal voorbeelden van eilandelijke projecten. Niet voor niets, want Zwanenburg beperkt zijn advieswerk meer en meer tot Goeree-Overflakkee. “Ik heb voorheen ook veel projecten in de rest van Nederland gedaan. Ze zijn te vinden op mijn website. Nu ben ik buiten het eiland nog wel bezig met het Droogdokmuseum in Hellevoetsluis.”

Waaruit bestaat zijn werk? “Eigenlijk doe ik alles”, zegt Zwanenburg. “Van het begin tot het eind. Van het maken van een plan en een bestek of werkomschrijving, de aanbesteding en het aanvragen van de subsidie tot de bouwbegeleiding en de oplevering. Mijn klanten hebben één aanspreekpunt, dat is de kracht.”

Hij begon Van der Pijl Advies in 1994. De bedrijfsnaam verwijst naar de meisjesnaam van zijn vrouw. Sinds 2004 werkt Zwanenburg alleen nog via Van der Pijl Advies. Vóór die tijd was hij in dienst bij verschillende elektro- en installatietechnische bureaus en bedrijven. Vanaf 1998 specialiseerde hij zich in verduurzaming.

Nu ga ik stoppen…

“Ik werkte tachtig uur per week en reed tachtigduizend kilometer per jaar. In 2004 heb ik daar een punt achter gezet. Aan acquisitie heb ik bijna niet hoeven te doen. Je rolt van het ene project in het andere. Het is ook weleens druk, als je met een aantal projecten tegelijk bezig bent en met deadlines te maken hebt. Nu werk ik nog twintig à dertig uur per week.”

Nee, van stoppen is het nooit gekomen. “Ik ben graag met techniek bezig, ik vind de contacten leuk en ik kan geen nee zeggen. Bovendien kan ik niet stilzitten. Elk jaar zeg ik: nu ga ik stoppen… Misschien doe ik het in 2024, als het bedrijf dertig jaar bestaat. Maar ach, ik ben gezond, en mijn vrouw ook. Als we willen fietsen of wandelen, doen we dat en we gaan er ook gerust een paar dagen tussenuit. Ik werk meestal vier tot zes uur per dag. Zolang je je goed voelt, waarom niet? Kijk naar Joe Biden, die is nog president op zijn oude dag, en hij wil nog een tweede termijn ook…”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Henk Zwanenburg