Afbeelding
Foto: Merel Tuk

BIZ heeft Oudorp Centrum op de kaart gezet

In 2019 ging de Bedrijveninvesteringzone (BIZ) Ouddorp Centrum van start. Met meer budget en draagvlak is er het nodige bereikt. ‘De kip met het gouden ei’, dat Ouddorp is, is op de kaart gezet. Natuurlijk blijven er ook wensen om het nóg beter te maken, maken BIZ-voorzitter Peter van de Langkruis en -secretaris, tevens bestuurslid marketing, communicatie en winkelacties, Saskia van den Berg-Hameeteman duidelijk.

“We hadden de OVO, de Ondernemersvereniging Ouddorp, waarvan de helft van de ondernemers lid was. De andere helft dus niet, maar die profiteerde wel mee van wat de OVO organiseerde. Daar kwam nog bij dat het prijzig is als je wat wilt organiseren, terwijl het budget van de OVO beperkt was”, schetst Peter van de Langkruis een beeld van de voorgeschiedenis.

De oplossing was het instellen van een BIZ, een wettelijke mogelijkheid om een gebied te creëren waarin alle ondernemers een bijdrage leveren. Net als in Middelharnis Centrum, twee jaar eerder. “De gemeente stimuleerde dat, want die wil graag een ‘club’ die alle ondernemers representeert.” Gelukkig zag een grote meerderheid van de ondernemers in Ouddorp Centrum het belang van een BIZ, want 80 procent stemde voor, terwijl een meerderheid van twee derde vereist is om te kunnen starten.

Structuur gecreëerd 

Wat volgde was “een ontdekkingstocht” om de BIZ verder vorm en inhoud te geven. “We zijn nu vier jaar verder en weten hoe succesvol het is”, zegt de voorzitter. “We hebben eerst een goede structuur gecreëerd.”

Die structuur komt erop neer dat de voorzitter zich vooral bezighoudt met de externe contacten, bijvoorbeeld met de gemeente, en drie andere bestuursleden ieder een portefeuille onder hun hoede hebben. Het gaat om marketing, communicatie en winkelacties (1), evenementen (2) en buitenruimte en bereikbaarheid (3). Voor elke portefeuille is een werkgroep geformeerd, waarin ondernemers meedenken over de ontwikkeling van de BIZ Ouddorp Centrum. Daarnaast zijn er nog twee algemene bestuursleden die de andere werkgroepen ondersteunen.

De BIZ werkt. Bestuurslid Saskia van den Berg-Hameeteman, voorzitter van de werkgroep marketing, communicatie en winkelacties, ziet een verbetering ten opzichte van de tijd dat de BIZ er nog niet was. “Er is veel meer structuur gekomen, we werken planmatiger en we kunnen meer organiseren. Via sociale media – we hebben bijvoorbeeld een heel actuele Facebookpagina –, gedrukte media, posters en een eigen huisstijl is Ouddorp veel meer op de kaart gezet, ook buiten de regio. We werken ook meer samen met andere partijen, zoals de vakantieparken en Eilandmarketing. Met Eilandmarketing lanceren we dit jaar een nieuwe landingspagina voor Ouddorp Centrum binnen de bestaande website van Eilandmarketing.”

Betrokken ondernemers

Kortom: de marketing en communicatie zijn bij de BIZ in professionele handen. En dat geldt ook voor de winkelacties. Bestaande acties, zoals de winteractie, zijn vernieuwd en nieuwe acties zijn toegevoegd. Zo timmert de BIZ aan de weg met bijvoorbeeld een etalagespeurtocht en online speurtocht rond de Paasdagen, een Moederdagactie, een zoek, vind en winactie die cadeaubonnen – te besteden in het hele centrum van Ouddorp – kan opleveren en een chocoladeletterspeurtocht in de aanloop naar sinterklaas.

Aan die laatste speurtocht deden maar liefst 475 kinderen mee. Ze kregen allemaal een chocoladeletter, gesponsord door de ondernemers, die niet te beroerd zijn om naast hun BIZ-contributie iets extra’s te doen. “Dat zegt wel iets over de loyaliteit”, zegt Peter van de Langkruis tevreden. “We hebben hele betrokken ondernemers, die ook veel tijd en energie in de BIZ steken.”

Mascotte Silver

Binnenkort introduceert de BIZ ook een eigen mascotte: Silver de vuurtorenwachter, een zilvermeeuw. Saskia van den Berg-Hameeteman: “Zo trekken we het strand naar het dorp. Dat is immers onze identiteit: Ouddorp aan Zee. Silver vergroot de herkenbaarheid. We willen we dit boegbeeld verder uitbouwen met merchandise.”

Wat betreft de evenementen – portefeuille nummer twee – is er ook het nodige veranderd. De BIZ heeft de organisatie van de bestaande evenementen overgenomen van de Stichting Kop van Goeree en deze vernieuwd. Ook zijn er evenementen aan toegevoegd, zodat er bijna het hele jaar rond wat te doen is in het centrum van Ouddorp. “Dat is ook een doelstelling van de BIZ: verlenging van het seizoen. We hebben voor dit jaar vijftien evenementen in de planning staan.”

“De OVO had een budget van ongeveer 17.000 euro, de BIZ 65.000 euro”, omschrijft Peter van de Langkruis de grotere armslag om wat te organiseren. “En we hebben ook nog Vrienden van de BIZ, die bijdragen en dus het budget verruimen. De Vrienden zijn bedrijven buiten het BIZ-gebied die ook belang hebben bij een levendig, aantrekkelijk centrum.”

Gratis parkeerplaatsen

Kijken we naar de derde portefeuille – buitenruimte en bereikbaarheid – dan valt op, dat de BIZ startte met een mooi succes: de opening, na een traject van vele jaren, van de parkeerplaats Goudsmiene. “Dat was hard nodig”, zegt Van de Langkruis. “We zijn blij met twee grote gratis parkeerplaatsen vlak bij het centrum. De loopafstanden zijn heel beperkt.”

Recent is bovendien het centrum voorzien van nieuwe sfeerverlichting, deels bekostigd door de gemeente. Ook zijn er nieuwe plattegrondborden geplaatst en borden met historische informatie. Als onderdeel van de gebiedsaanpak van Ouddorp Centrum, waarin de BIZ participeert, gaat de aandacht uit naar een betere link tussen het echte centrum en de momenteel wat ‘verborgen’ delen van het BIZ-gebied, zoals Plein 215, waar onder andere de Jumbo-supermarkt is te vinden. “Qua uitstraling moet het één herkenbaar geheel worden”, vinden de BIZ-bestuurders.

Dit jaar is de draagvlakmeting onder de ondernemers voor een volgende BIZ-periode van vijf jaar. De verwachting is dat het wel goed komt en dat de BIZ Ouddorp Centrum in 2024 met volle kracht verder kan. “Zonder BIZ geen evenementen en acties, geen promotie en geen gesprekspartner van de gemeente. Wat is Ouddorp Centrum zonder BIZ?”

<kader>

Kip met het gouden ei

Met de kerk in het midden en tal van winkels en horeca – een evenwichtige mix – is Ouddorp ‘de kip met het gouden ei’, aldus Peter van de Langkruis. Daar komt nog bij dat er ook een goede verhouding is tussen zaken van landelijke ketens en lokale winkels. “Een grote kracht, die zeer gewaardeerd wordt, zowel door de bevolking van Ouddorp en omstreken als door de toeristen.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: BIZ Ouddorp Centrum en Kees van Rixoort

Afbeelding
Afbeelding
Peter van de Langkruis en Saskia van den Berg-Hameeteman.
De mascotte.