Matthijs Joppe (links) en Martijn de Man op de bouwplaats.
Matthijs Joppe (links) en Martijn de Man op de bouwplaats. Foto: Jaap Peeman

Twee keer leren: op school en op de bouwplaats

“Goed dat je hier nog een vak kunt leren”, hoor je regelmatig op de Open Dag van Bouwmensen Zuidwest. En het klopt: hier leer je timmeren, metselen, tegelzetten. Bij Bouwmensen Zuidwest in Middelharnis zit de groei er goed in. Trokken de opleidingen enkele jaren geleden ongeveer vijftien leerlingen, dit seizoen staat de teller op veertig. Vooral jongens, maar ook meisjes.

Bouwmensen is een coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven. Op zesendertig locaties in Nederland verzorgt en toetst Bouwmensen opleidingen. In onze regio is de hoofdvestiging te vinden in Bergen op Zoom. De overige vestigingen zijn in Goes en Middelharnis.

In Middelharnis is Bouwmensen Zuidwest al vele jaren gevestigd aan de Schoolstraat. Daar komt dit jaar een eind aan. Dan gaat het hele opleidingsinstituut naar de Beroepscampus, waar de leerlingen nu al hun theorielessen volgen. Het wachten is nu nog op het realiseren van de loods bij de Beroepscampus.

Aan de weg timmeren

“Onze leerlingen werken vier dagen bij een aannemer en komen hier één dag in de week om te leren. De opleiding duurt twee jaar”, zegt Matthijs Joppe. Hij is docent voor de technische vakken en opleidingscoördinator. Een collega zorgt ervoor dat de leerlingen voldoende mee krijgen als het om Nederlands, rekenen en burgerschap gaat.

“We leiden hier technische mensen op voor mbo-niveau twee en drie. De laatste tien jaar hadden we alleen leerlingen voor de opleiding timmeren. Geen metselaars en tegelzetters. Maar nu weer wel. Hoe dat komt? Eh, door aan de weg te timmeren… Natuurlijk trekt ook het nieuwe gebouw, de Beroepscampus. En veel leerlingen van het vmbo kennen mij, want ik heb daar achttien jaar gewerkt als docent”, zegt Joppe, die twee jaar geleden overstapte naar Bouwmensen Zuidwest.

“Daarnaast komen de leerlingen nu uit een grotere regio. Vroeger was dit echt een opleidingsinstituut voor Goeree-Overflakkee, maar nu hebben we ook jonge vaklui uit Tholen, de Hoeksche Waard, Spijkenisse… Omdat ik daar ook voorlichting geef. De opleiding groeit door het enthousiasme, het netwerk en natuurlijk de begeleiding van de leerlingen. We leiden op tot een goed niveau. Dit zijn vaklui in wording. En die gasten zijn blij, want ze hebben een baan met een salaris en wij kleden ze ook nog netjes aan.”

Basisdingen leren

De dinsdag is een bijzondere dag in de week. Dan zijn de leerlingen niet op de bouwplaats, maar komen ze naar school. Het is een kortere dag, want de lessen beginnen later dan op een werkdag in de bouw en het dagje school is ook eerder afgelopen. In de klassen zitten zes niveaus door elkaar: timmerlieden, metselaars en tegelzetters, alle drie van niveau twee of drie. Die dag draait het om de theorie.

Martijn de Man (16) uit Dirksland is timmerman in opleiding. “Op onze schooldag werken we aan modules over bijvoorbeeld fundering, dakwerk, het uitzetten van kozijnen. Steeds een ander onderdeel. Hier leer je de basisdingen.”

Matthijs Joppe zorgt voor de technische theorielessen in de klas. Maar de andere vier dagen van de week zit hij zeker niet stil. “Dan begeleid ik de leerlingen op de bouwplaats. Ik ga in op hun vragen en waar ze tegenaan lopen en ik heb overleg met de leermeester en de uitvoerder. Ook ga ik op bezoek bij directies om nieuwe aannemers in portefeuille te krijgen. Dat lukt vrij goed: dit schooljaar zijn we gestart met twaalf nieuwe bedrijven. Zo kunnen leerlingen terecht bij aannemers die bij ze passen. Verder doe ik er dus alles aan om Bouwmensen Zuidwest te promoten, bijvoorbeeld op mbo-markten en de Studie- en Beroepenmarkt in Middelharnis.”

Mooie resultaten

Martijn de Man is de andere vier dagen van de week aan het werk bij Bouwbedrijf Peeman. “Ik doe van alles: kozijnen stellen, pannen leggen op het dak, plafonds gipsen, wanden zetten, funderingen maken. Nu zijn we in Dirksland bezig met een dakkapel, maar ik heb ook al renovaties gedaan en nieuwe woningen gebouwd in Brielle. Ik doe het heel graag, ik houd van mooie resultaten. En ik heb een fijne leermeester. Ik leer een berg van hem. En ik leer ook van mijn fouten, waarover hij altijd heel duidelijk is. Ik kan daar goed mee omgaan.”

Sommige leerlingen zijn het liefst op de bouwplaats en zouden de theorielessen liever laten schieten, maar Martijn denkt daar anders over. “Je moet voordat je begint wel wat weten. Dat kan je dan in de praktijk uitvoeren. Theorie en praktijk moet je combineren. Hier, op school, leer je ’t en daar doe je ‘t. Zo leer je twee keer.”

Ga het beleven

Nieuwe vakmensen als timmerlieden, metselaars en tegelzetters zijn hard nodig. Ook omdat de oude garde vergrijst en er zonder voldoende instroom kennis verloren gaat. De aanwas bij Bouwmensen Zuidwest is nu goed. Maar de behoefte aan goed opgeleid personeel op de bouwplaatsen is nog groter. Matthijs Joppe: “Als er twintig leerlingen bij komen, zou ik ze allemaal kwijt kunnen. Met enthousiasme voor de techniek kan Bouwmensen Zuidwest verder groeien. Ik zeg altijd: ik verkoop geen verhaal, ga het beleven, ontdek het plezier om mooie dingen te maken.”

Dat hoef je Martijn de Man niet meer te vertellen. Hij wist als klein ventje al dat hij timmerman wilde worden. “Ik volg mijn vader op”, zegt hij met een glimlach. “Vroeger ging ik al met hem mee. Toen deed ik inspiratie op. Ik dacht: dat wil ik ook.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman 

Afbeelding