Afbeelding
Foto:

Ook gastvrijheid is een ambacht

Eerlijk gezegd was ik me op die vroege ochtend al aan het ergeren aan de automobilist voor mij. De vertraging door de opgebroken weg van een eindje terug hielp ook niet mee. Op de omleidingsroute, dwars door polders van Ouddorp, reed de automobilist stapvoets en stond hij bij elke splitsing even stil. Tijdens het passeren op één van die splitsingen ging het raampje omlaag. “Sorry hoor”, verontschuldigde hij zich direct. “Ik kan het strand niet meer vinden… ik kom hier niet zo vaak.”

Ik begon snel aan een routebeschrijving, toen ik halverwege bedacht dat het handiger en sneller was om de man zelf richting het strand te begeleiden. “Rij maar achter mij aan!” Vervolgens bracht ik de beste man tot op de parkeerplaats bij de vuurtoren van Ouddorp. De man was dolblij en het kleine hondje, dat opdook uit de kofferbak, wellicht nog blijer. “Wat een topservice, bedankt!”, riep de man mij na.

Ambacht en vakmanschap is het thema van dit nummer van het GO Magazine. Gastvrijheid is een ambacht, dat vraagt om vakmanschap. Niet alleen in de gastvrije sector waarin de leden van de VEERO werkzaam zijn. Het is een ambacht wat iedere ondernemer en inwoner zou moeten beheersen. Goed gastheerschap is de sleutel om Goeree-Overflakkee op de kaart te zetten. Als je trots bent op het eiland, dan deel je dat (ook) gastvrij met anderen. Je ontvangt, inwoner tot toerist, zoals je zelf graag zou willen worden ontvangen.


Er zijn inmiddels tientallen boeken geschreven over service en gastvrijheid. Er is een even zo groot aanbod aan cursussen en deskundigen beschikbaar. Maar het is soms heel simpel. Door gewoon iemand, letterlijk en figuurlijk, weer gastvrij op weg te helpen.


Wilbert Moerkerk

bestuurslid VEERO