Geen huisjes op het strand

GOEREE-OVERFLAKKEE – Er komen geen strandhuisjes op het Noordzeestrand in Ouddorp. Burgemeester en wethouders hebben besloten geen medewerking meer te verlenen aan initiatieven die gericht waren en zijn op het realiseren van deze strandhuisjes. Er blijkt weinig draagvlak voor te zijn. In het bijzonder is er geen support bij Natuurmonumenten, de beheerder van het duingebied in de badplaats. Deze organisatie meent dat er een integrale visie moet komen voor het strand en de duinrand, waarbij zij aangeeft dat daarin geen strandhuisjes passen.

Door Jaap Ruizeveld

Natuurmonumenten ziet de ontwikkeling van strandhuisjes als onderdeel van de ontwikkeling van het project Ouddorp Bad en wil daarom geen medewerking meer verlenen aan de hele gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad. Als beheerder van het duingebied is Natuurmonumenten hier een belangrijke speler. Burgemeester en wethouders vinden dat het doorgaan van de gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad van grotere waarde is dan het realiseren van een aantal strandhuisjes.

Weerstand

In maart van dit jaar publiceerde onze krant nog een artikel waarin was vermeld dat het college instemde met de Notitie Strandbebouwing. In die notitie gaven B & W aan in principe te kunnen instemmen met de ontwikkeling van strandhuisjes in de zone Oosterduinpad-Westerweg in Ouddorp en een strandhotel op de Brouwersdam. Dit principebesluit werd genomen naar aanleiding van vraag uit de markt, zo verklaarde in maart de verantwoordelijk portefeuillehouder. Het was overigens toen ook al duidelijk dat er bij de diverse natuurorganisaties weerstand bestond tegen deze ontwikkeling.

Wel strandhotel

Omdat diverse partijen belangen hebben in genoemd gebied besloot het dagelijks bestuur van de gemeente eerst met organisaties in overleg te treden voordat er een definitief standpunt over strandhuisjes zou worden ingenomen. Inmiddels zijn er gesprekken gevoerd met natuurorganisaties, beheerders van de waterkering, initiatiefnemers en andere betrokken partijen. Op grond daarvan - en alles inwegend - namen B & W begin deze maand een besluit over het vervolg van het traject voor wat betreft de strandhuisjes en het strandhotel. Voor wat het strandhotel op de Brouwersdam betreft willen burgemeester en wethouders wel actief dit voorstel oppakken.