Afbeelding
Foto: Sam Fish

Emotioneel afscheidsfeest directeur Tönissen

SOMMELSDIJK – "Met pijn in mijn hart vertrek ik van de Van Gent, maar tegelijkertijd wacht mij op De Inktvis een nieuwe uitdaging", zegt Albert Tönissen. Na 37 jaar in dienst op o.b.s. J.C. van Gent vertrekt de meester, directeur en schoolhoofd naar de Inktvis in Dirksland. "De directeur van De Inktvis gaat in januari met pensioen en ik vind het een uitdaging om hem op te volgen".

Door Sam Fish

De keuze om te vertrekken kwam niet zomaar. De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee (SOPOGO) vond dat het tijd was voor vernieuwing in het systeem. "De SOPOGO heeft een mobiliteitsplan waarbij directeuren gaan rouleren. Dat kan heel verfrissend zijn, zo'n nieuwe uitdaging", vertelt Albert. "Ik heb hier op de Van Gent natuurlijk een hele reputatie opgebouwd en dat is moeilijk te doorbreken. In Dirksland kan ik er blanco in en dat heeft ook zijn voordelen".

"Ik heb wisselende reacties gekregen op mijn vertrek. Ik hoorde van heel veel mensen dat ze het jammer vinden, maar ze begrijpen ook dat het voor mij een nieuwe uitdaging kan zijn en daar ben ik blij mee", aldus Albert. Zijn opvolger staat ook al in de startblokken. Jeroen Appel neemt het stokje over van Albert. Hij was de directeur van zowel de Ollie B. Bommel in Den Bommel als van De Regenboog in Ooltgensplaat. Daar gaat hij nu weg, en zijn positie wordt tot de zomervakantie overgenomen door interims.

Maar het team van de J.C. van Gent laat hun geliefde collega natuurlijk niet zomaar vertrekken. Op donderdag 11 december was er een groot afscheidsfeest met ruim honderd (oud-)collega's, vrienden en familieleden. "Ik had geen flauw idee wat me stond te wachten. Ik wist natuurlijk wel dat het mijn afscheidsfeestje was en ik wist dat er vast wel iemand zou spreken, maar dat ik zoveel lieve en mooie woorden zou horen, dat had ik niet verwacht", zegt Albert. Meerdere aanwezigen namen plaats op het podium, voor een muur vol oude herinneringen aan het schoolhoofd. Er werd een toneelstukje opgevoerd, er werd gezongen, er was een filmpje voor hem gemaakt en er werd gespeeched, waarbij de ene speech nog emotioneler was dan de andere. "Het waren prachtige woorden, ik heb er echt van genoten. Die waardering maakt me sterk", nog tot het laatste moment hield Albert Tönissen het droog, totdat hij zijn laatste buiging nam. "Het werd me even te veel, maar ik was gelukkig niet de enige", zegt hij. De hele zaal huilde met hem mee.

"Het was een feest om hier te werken en ik ben geen dag met tegenzin aan het werk gegaan", zegt hij. "De samenwerking met dit team zal ik nooit vergeten. Zo gezellig en warm en humoristisch. Dat kom je niet vaak tegen", lacht hij. "Ik ga natuurlijk ook de themaweken missen, dat was altijd één groot feest. En natuurlijk alle kinderen. Ik heb altijd van ze genoten."
"Ik vond het een overweldigend afscheidsfeest. Echt onvergetelijk. Ik ga deze mentale film nog heel vaak terugkijken", aldus Albert Tönissen, oud-schoolhoofd, -directeur en –meester van de J.C. van Gent.

Afbeelding