Op de locatie waar Piet Breen zijn boerenbedrijf heeft, komen straks nieuwe woningen.
Op de locatie waar Piet Breen zijn boerenbedrijf heeft, komen straks nieuwe woningen. Foto:

26 woningen op agrarisch bedrijfsperceel in Ouddorp

OUDDORP - Hardeman Projectontwikkeling bv in Lunteren wordt met ingang van 1 januari 2015 de nieuwe eigenaar van het nieuwbouwproject Hazersweg 23 in Ouddorp. Op de locatie is nu nog het agrarisch bedrijf gevestigd van Piet Breen, dat ligt in de driehoek Spaanseweg, Smalle Einde en Hazersweg. Het plan bestaat uit 26 woningen: negen huizen op vrije kavels, 2x twee-onder-een-kapwoningen, twee hoekwoningen, vijf rijwoningen en zes zogenoemde boerderijwoningen.

Door Jaap Ruizeveld

Naar verwachting start de bouw, uitgevoerd door bouwbedrijf W. Hardeman bv en Hardeman Allurebouw bv, in de tweede helft van 2015. De huidige eigenaar Breen is opgelucht. Na zeven jaar van onzekerheid, zowel procedureel als economisch, kan hij zich nu richten op het realiseren van zijn nieuwe agrarisch- en melkveebedrijf in de Oud-Westerloopolder nabij Goedereede. Een bedrijfsverplaatsing die continuering van zijn bedrijf mogelijk maakt. Een aantal omwonenden van het toekomstig bouwproject in Ouddorp is minder blij met de nu geplande ontwikkeling.

Gegadigden

Het woonhuis, op de hoek van de Hazersweg en Smalle Einde, valt buiten het project. Dit pand, waarin nu een bed& breakfast is ondergebracht, is een gemeentelijk monument en is opgenomen in de catalogus bij de Cultuurhistorische Waardenkaart. Deze woning, waarvoor inmiddels gegadigden zich hebben gemeld, staat afzonderlijk in de verkoop. Voor wat betreft de verkoop van de genoemde vrije kavels treden Bezuijen Bemiddeling (Koolweg) in Ouddorp en Hameeteman Makelaardij(Weststraat) in Ouddorp op als de verkopende makelaars. Dit proces start op korte termijn Volgens Breen is er voor de verschillende typewoningen in het plan al een aantal belangstellenden genoteerd.

Ruimere opzet

De boerderij zal tot medio zomer 2015 nog in agrarisch bedrijf blijven. Daarna begint vermoedelijk in augustus het sloopwerk. In de tussenliggende fase wordt, na ontvangst van de laatste vergunning, keihard gewerkt om op de nieuwe locatie Oude Westerloopolder een nieuwe en ruime bedrijfsvestiging te realiseren. De nieuwe locatie zal voldoen aan alle voorwaarden, regels en eisen van deze tijd. Ook met een gedeeltelijk gewijzigde invulling van de bedrijfsvoering. Naast de agrarische sector wordt er dan ingezet op het houden van een 200-tal melkkoeien, in plaats van vleesdieren. Dat is dan mogelijk, omdat er meer vierkante meters stalruimte beschikbaar komt voor de Jersey-koeien. "Alles biologisch gecertificeerd", zegt Piet Breen met enige trots. Tot dat het allemaal zover is, huurt hij nog stalruimte in Melissant.

Lees verder op pagina 11.