Eigenaar Breen is opgelucht, omwonenden zijn niet blij

Vervolg van de voorpagina

Zeven jaar

Het plan om het bedrijfsperceel met agrarische schuren, waarop ook de afzonderlijke woning staat, te her-ontwikkelen speelt vanaf 2008. Het college van b. en w. en de politieke fracties in de voormalige gemeente Goedereede bogen zich toen al over het voornemen. Eind 2010 konden omwonenden voor de eerste keer tijdens een informatieve bijeenkomst in 'De Mekkerstee' kennisnemen van het project (beeldkwaliteitsplan). Omdat het agrarisch bedrijf gezien de huidige ligging ingeklemd is door woonbebouwing (tegenover plan Welgelegen), kan de ondernemer zijn agrarische functie niet handhaven. Uitbreiding en ontwikkeling op locatie is onmogelijk en de vele regels rond het welzijn van dieren en allerlei aangescherpte verordeningen op gebied van milieu/geur en dergelijke. Dat noopte hem uit te zien naar een bedrijfsverplaatsing naar de Oud-Westerloosedijk onder Goedereede.

Wat omvat het plan?

Het gemeentebestuur, eerst in de toen nog zelfstandige gemeente Goedereede en later in de eindfase in de fusiegemeente Goeree-Overflakkee, stond welwillend tegenover het 'uitplaatsen' van het agrarisch bedrijf uit de Ouddorpse dorpskern. Mede om de verplaatsing te kunnen financieren, is voor de locatie Hazersweg een nieuwe functie gezocht. Met handhaving van het beeldbepalende monumentale woonhuis (met nu nog beperkte bed & breakfastvoorziening) en herbestemming/in contouren herbouw van de historische schuur, is vervolgens een plan opgesteld voor de ontwikkeling van genoemde 26 woningen, aansluitend op de omgeving. Met als onderdeel in uitvoering lintbebouwing langs het Smalle Einde (4 woningen op grote vrije kavels), en langs de Spaanseweg, (5 vrije kavels middelgroot). De boerenerfachtige entree van het project komt aan de zijde van het Smalle Einde, tegenover de wijk Welgelegen.

Inrichting

In het plan is voor elke levensloopbestendige woning en voor de rijwoningen 1,5 parkeerplaats in de openbare ruimte gereserveerd. De luxere huizen op de ruime kavels hebben een voorziening op eigen terrein. Voor de woningen in een te ontwikkelen hofje worden parkeerplaatsen voor bezoekers in de bermen aangebracht. "Afhankelijk van het tijdstip dat het woonhuis verkocht wordt, zal de bed& breakfastvoorziening (nieuw seizoen vanaf maart 2015) dan voorlopig nog in stand blijven," vertelt Piet Breen. De koper bepaalt vervolgens zelf wat er dan met deze voorziening gebeurt.

Niet blij

Omwonenden waren en zijn niet blij met de realisering van het woningbouwplan in het bestemmingsplangebied Hazersweg 23 Ouddorp. Zij hebben de procedure in de planontwikkeling (2011 voorontwerp, 2012 ontwerp en september 2013 vaststelling door de raad) nauwlettend gevolgd en waar mogelijk hun zienswijzen geuit. Tot het laatst bij de Raad van State (hoorzitting voorjaar 2013 en definitief besluitvormend in eerste helft van dit jaar). Vooral tegen de onderdelen bouwactiviteit in de historische schuur en de geplande locatie rijtjeshuizen waren de bezwaren gericht. Ook werd overal betwijfeld of het in de kern Ouddorp wel nodig was meer woningen te bouwen. De gemeente presenteerde in een onderzoeksrapport wel die behoefte.