Beleidsplan MOOI splijt oppositie en coalitie in emotionele debatten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Opnieuw rond het middernachtelijk uur kwam er in de gemeenteraad een eind aan uitermate levendige debatten rond de Participatiewet 2015, het beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) en de Algemene Subsidieverordening Goeree-Overflakkee 2015. Alle onderwerpen leken in elkaar te grijpen, zeker als daar het voorstel maatregelen Wet werk en bijstand nog bij wordt gevoegd. Moties en stevige confrontaties tussen collegepartijen en de oppositie. En toch waren er op onderdelen ook overeenkomsten en zelfs kwam een wethouder met handreiking en toezeggingen, al was daar wel enige nuancering in interpretatie.

Door Jaap Ruizeveld

Het ging ook over zaken die een ieder raakt of voelt. Is de gemeente klaar om het zware takenpakket van het rijk op te pakken dat in januari op het bordje wordt gelegd? Anderzijds: hoe wordt omgegaan met subsidies? Vallen verenigingen, instellingen en organisaties tussen wal en schip? Wordt de leefbaarheid aangetast? De raad liet van zich horen.

Bij agendapunt Participatiewet werd met klem aangedrongen op een goede communicatie. Het gehele proces moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Er dient voor de zwakkeren in onze samenleving goede begeleiding en ondersteuning te komen. Geopperd werd om in het gemeentehuis voor noodgevallen een direct te bereiken meldpunt in te stellen. Maatwerk is hier de boodschap. Evenals bij het item Wet werk en bijstand ziet de portefeuillehouder met vertrouwen de komende veranderingen tegemoet.

Reparatie

De PvdA had veel moeite met het beleidsplan MOOI. Er moet nog veel worden gerepareerd. Er zijn talrijke mankementen. Er dreigt kaalslag en de vitaliteit in de kleine kernen komt in gevaar. Veel onzekerheid over inzet en rol van dorpsraden. De afbouw van subsidies tot nul in 2017. Er is straks een paar euro te verdelen, de verhoudingen zijn zoek geraakt. Neem het plan terug en laten we tijd nemen voor een meer gerichte en gedegen invulling, stelde Keuker. Heintjes (VKGO) gaf aan dat vaste kosten van de verenigingen gedekt moeten worden. Verenigingen zijn de motoren van onze samenleving. De basis is niet goed gelegd en gewenste communicatie is er niet. Dorpsraden weten niet waar ze aan toe zijn . Waarom wordt het tijdspad van uitvoering niet gefaseerd?.

Dieptepunt

Maliepaard (GOS) zei dat verenigingen zullen omvallen. Hun vaste kosten kunnen niet uit de nieuwe regeling worden gehaald. Er dreigt afbraak. De mogelijkheden worden beperkt. Bezint eer gij begint. Laat het niet zover komen. Van Alphen (EVV) noemde het beleidsplan MOOI een dieptepunt in het gemeentelijk beleid. Het is een complexe zaak. Waarom wacht het college de uitkomst niet af van een onderzoek naar leefbaarheid? Mevrouw Both (CDA) had grote zorgen over de rol van de dorpsraden. Bovendien, niet in elke woonkern is er een dorpsraad. Hoe ligt het met het draagvlak in die kernen? Ook zij drong aan op een goede communicatie in het proces. Tuk (ChristenUnie) brak een lans voor een goede invoer van de nieuwe regels. Aandacht voor hiaten die er kunnen ontstaan. Duidelijkheid over het maatschappelijk gewenst gedrag. Ju (SGP) vond het een lastig en ingrijpend project maar niet onmogelijk in uitvoering. Hij voorzag minder administratieve rompslomp en vertrouwde er op dat er op basis van nieuwe afspraken wel degelijk subsidie-ondersteuning mogelijk zou zijn.

Mevrouw Reijerkerk (VVD) was voorstander van de nieuwe aanpak. Het kan gewoon niet langer. Verenigingen zullen worden beloond voor wat ze voor de samenleving doen.

Emotie

Wethouder De Jong verdedigde de voorstellen. Er is voor de verenigingen en instellingen voldoende ruimte om te kunnen bewegen. Als gemeente blijven wij support geven. Concreet reageerde hij op de GOS-motie. Vanuit het budget Communicatie worden gelden beschikbaar gesteld voor herdenkingen en plechtigheden die ook nu al vanuit de eigen bewoners in de verschillende dorpskernen worden georganiseerd. Voor nieuwe initiatieven moeten door de verenigingen wel stappen worden gezet. Emotie klonk bij Keuker (PvdA) omdat zijn inzien de coalitie opmerkingen van de oppositie en dus ook van zijn partij als negatieve zienswijzen kenschetst. Wij zoeken naar ruimte die ons niet wordt gegund. Vandaar ook dat wij inzetten met "reparatie-moties", eigenlijk al wetend wat het resultaat hiervan is.

Toelichting op beleidsplan

Bij het vaststellen van het beleidsplan MOOI komen in het dossier enkele bepalende accenten naar voren. Het beleid is opgesteld vanuit een politiek bestuurlijk kader met de elementen van het coalitieakkoord, de visie op de inrichting van het sociaal domein op het eiland en het behoud en versterking van de leefbaarheid en vitaliteit in de kernen. Rekening dient ook te worden gehouden met het vastgestelde Bezuinigingsplan 2014-2017 met taakstellend een bezuiniging op waarderingssubsidies van 500.000 euro. Ook met het beschikbaar stellen van 400.000 euro voor beleidsvernieuwing in de vorm van ondersteuning van verenigingen die een bijdrage leveren aan gemeentelijke doelstellingen op maatschappelijk terrein.

Afbouw in jaarschijven

In het nieuwe beleid wordt aangegeven dat gelden niet meer onnodig worden rondgepompt, zodat administratieve lastenverlichting ontstaat, zowel bij vrijwilligersorganisaties als bij de gemeente. Het gaat om het realiseren van beleidsdoelen. Het zelforganiserende vermogen van de kernen wordt beter gefaciliteerd en o.a. de visie op leefbaarheid en vitaliteit in de kernen wordt leidend. In de lijn van de besluitvorming van de gemeenteraad in 2013 is in eerste instantie besloten aan vrijwilligersorganisaties in drie jaarschijven af te bouwen tot het niveau van 50% per januari 2016. Dat is dit jaar 15%, in 2015 min 30% korting en in 2016 min 50 procent korting.

In voortbestaan bedreigd

In het voorstel van het college staat dat de betrokken vrijwilligersorganisatie in januari 2014 bij de subsidieverlening voor dit jaar schriftelijk over deze afbouwregeling zijn ingelicht. Er wordt aan toegevoegd dat om de bezuinigingen te kunnen realiseren en om aan te kunnen sluiten bij de nieuwe uitgangspunten wordt voorgesteld de waarderingssubsidies per 1 januari 2017 te stoppen. Dit is opgenomen in de Contourennota MOOI. In het hoofdstuk Communicatie vrijwilligersorganisaties schrijft het college dat uit gesprekken is gebleken dat 2% van de verenigingen in het voortbestaan wordt bedreigd bij het volledig wegvallen van subsidie in 2017. Daarbij worden genoemd Kinderboerderij Oude-Tonge en Scouting Goedereede. Vandaar ook de gerichte moties die de PvdA voor deze activiteiten indiende.

Drie (uiteindelijk verworpen) moties begeleidden donderdagavond het debat in het oordeelvormende deel van de raadsvergadering bij het onderwerp (subsidie) Beleidsplan MOOI (Maatschappelijke Ondersteuning, Ontwikkeling en Innovatie). De PvdA-fractie vroeg het college nadrukkelijk om opdracht te geven om opnieuw met de stichting Kinderboerderij Oude-Tonge in overleg te gaan over de subsidieverstrekking en daarbij als dekkingsmiddel het innovatiebudget te gebruiken. Een zelfde verzoek van de PvdA was er voor de Scouting Goedereede. Ga serieus om met het verenigingsleven en met gedane toezeggingen, was de extra onderbouwing van deze motie. De fractie van GOS wilde ook de inzet van het innovatiedeel van het subsidiebeleidsplan daar waar het gaat om activiteiten die worden georganiseerd door oranjeverenigingen en andere organisaties bij herdenkingsplechtigheden.