Najaarsnota 2014 met positief saldo

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bij de bespreking van de Najaarsnota 2014 in de raadsvergadering adviseerde fractievoorzitter Van Alphen (EVV) om de gepresenteerde visie eens om te zetten in daadkracht. Een uitdaging te bieden aan de volksvertegenwoordiging om het gesignaleerde positieve saldo van 900.000 euro niet in de post algemene reserve te stoppen maar een concrete bestemming daaraan te geven. Ook Eijkenduijn (PvdA) zat op deze lijn. Juist nu verenigingen en stichtingen in de problemen dreigen te komen zou het beter zijn om een pas op de plaats te maken en zorgvuldig naar invulling van knelpunten te kijken. "Neem het eens in overweging", suggereerde de PvdA-fractieleider.

Door Jaap Ruizeveld

De fractie van ChristenUnie (Tuk) vroeg zich af in hoeverre er geld was blijven staan omdat projecten niet zijn uitgevoerd of uitgesteld en is de gemeente nu na 2 jaar in 'control?'. Slootweg (SGP) wees er op dat naar zijn mening de financiële positie van de gemeente toekomstgericht niet sterk is en dat een buffer nodig is om tegenvallers te kunnen opvangen. De VVD (Trommel) koos de invalshoek dat hier geen overschot van 900.000 euro was, maar 9 ton minder tekort. Ook werd zorg uitgesproken over de haalbaarheid van geplande besparingen.

Investeringen

Van Papeveld (CDA) vroeg opheldering over het verschil in percentage ozb-tarieven. De gemeente gaat uit van de trendmatige 1.5% maar in een landelijk overzicht werd Goeree-Overflakkee aangeduid met 2.4%. (andere insteek berekening waardedaling woningen). Wethouder Trouwborst wees op de opgave om een sluitende begroting in 2016 te kunnen presenteren. We hebben te maken met afnemende reserves en dan is het aan te bevelen minder uit de ruif te pakken. Hij gaf aan dat de gemeente iets achterblijft met de investeringen. De portefeuillehouder zag de 900.000 euro ook als een minder groot financieel tekort.