De nieuwe fundering wordt gelegd. Rechtsonder: op kleinere oppervlakken wordt het bindmiddel handmatig over de grond uitgespreid. Hoofdfoto: een cementwagen voorziet de funderingsgrond en additief van een juiste hoeveelheid cement. Linksboven: met een frees worden de toevoegingen door de grond verwerkt. Foto's: Hans Villerius
De nieuwe fundering wordt gelegd. Rechtsonder: op kleinere oppervlakken wordt het bindmiddel handmatig over de grond uitgespreid. Hoofdfoto: een cementwagen voorziet de funderingsgrond en additief van een juiste hoeveelheid cement. Linksboven: met een frees worden de toevoegingen door de grond verwerkt. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Bouwgrond als basis voor fundering woningbouw

MIDDELHARNIS – Het gebeurde aan de Christiaan de Vrieslaan in Middelharnis, vorige week maandag, maar het is uniek in ons land: een geheel nieuwe manier van funderingen voor gebouwen realiseren. Het gaat om een fundering waarbij gebruik wordt gemaakt van de ter plaatse aanwezige (bouw)grond, waarin na toevoeging van een speciaal ontwikkeld additief en cement nanotechnologie haar werk doet. Het resultaat is een fundering die sterker is dan de traditionele betonfunderingen én sneller gelegd wordt én stukken goedkoper is én die minder belastend is voor het milieu. Die nieuwe techniek werd, in samenwerking met een ander bedrijf, ontwikkeld door de Middelharnisse architect Paulus de Jager. En het was vorige week voor de eerste keer in Nederland dat voor woningbouw deze funderingstechniek werd toegepast.

Door Hans Villerius

Paulus de Jager van Studio Architecture en het bedrijf PowerCem Technologies vormen samen het bedrijf Imagine Engineering, dat de nieuwe funderingstechniek gebruikt. Geen gebruikmaking van beton, grint, bewapeningsijzer en ook geen heipalen, maar gewoon van de grond in de bouwput. Die wordt vermengd met een speciaal bindmiddel, dat door Imagine Engineering werd ontwikkeld en dat in de bouwput door de bovenlaag van de grond wordt gefreesd. Aansluitend wordt hier cement over uitgespreid en wordt ook dit erdoorheen gefreesd. Vervolgens gaat er een wals overheen en gaat het aldus gemaakte mengsel, samen met het aanwezige vocht in de grond, onder invloed van nanotechnologie een hechtingsreactie aan en is er na enkele dagen uitharden een ijzersterke fundering ontstaan. Uiteindelijk bestaat het mengsel uit 90 procent grond en tien procent bindmiddel. Als de grond te weinig vocht bevat, wordt er vooraf eerst nog water aan toegevoegd.

Overal toepasbaar

"Afhankelijk van de grondsoort en de belasting die op de fundering komt, wordt de funderingsplaat of de funderingsstrook dunner of dikker gemaakt, hetzij in z'n geheel hetzij alleen op de nodige plekken", legt Paulus de Jager uit. "Je bent niet meer afhankelijk van onstabiele bodemstructuren. En iedere grondsoort kan ervoor gebruikt worden, ongeacht of het klei, veen, zand of wat ook is. Daardoor is deze funderingstechniek overal toepasbaar, tot middenin het bos of in de woestijn toe. Bovendien is het een duurzame techniek, omdat het milieu niet wordt belast door de processen die anders nodig zijn om tot een betonfundering te komen, hetzij productieprocessen hetzij logistieke processen, zoals zwaar transport."

Sterker en flexibel

Bij een traditionele betonfundering wordt slechts zestig procent van de cementkorrels omgezet in cementsteen", legt Paulus de Jager verder uit, "maar door de unieke samenstelling van het bindmiddel dat wij hebben ontwikkeld, hard het materiaal tot meer dan negentig procent uit. Dus maak je een veel sterkere fundering. Door de zeer dichte en efficiënte kristallijne structuur, kun je de eigenschappen zelfs vergelijken met staal en is het materiaal beter bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals weer en klimaat, dooizouten of andere chemische aantastingen. Tegelijkertijd echter is de fundering zo 'flexibel' dat het trillingen goed absorbeert en veel trekkracht op kan vangen. Een betonnen paal door deze fundering heen slaan kan probleemloos, zonder dat het scheurt, wat bij een betonfundering wel het geval zou zijn."

Voorloper

In de grond-, weg- en waterbouw werd deze funderingstechniek al gebruikt, maar in de utiliteitsbouw nog niet. Aan de Christiaan de Vrieslaan in Middelharnis was het vorige week dus voor de eerste keer dat dit in Nederland bij woningbouw werd toegepast. Paulus de Jager verwacht dat deze sterkere, snellere, goedkopere en duurzame fundering in de toekomst veel vaker toegepast zal worden. "Middelharnis was een voorloper."