INGEZONDEN:

'Boter op hun hoofd'

Als ik de raadsvergadering van donderdag 13 november jl. niet had bijgewoond, dan zou ik bij de berichtgeving mijn schouders hebben op gehaald. Een raadslid heeft niet volgens de regels gehandeld bij het ter inzage krijgen van dossiers, dat is niet goed, regels en afspraken moeten worden nagekomen. Dat geldt ook voor wethouders, zo ook voor wethouder Trouwborst. Daar het de wethouder aan wijsheid en overredingskracht ontbrak om de heer Maliepaard tot andere gedachten te brengen, zag hij geen andere uitweg dan op de stoel van de loco-burgemeester te gaan zitten en de politie te bellen. Het gevolg was wel dat Goeree-Overflakkee opnieuw op de kaart werd gezet door alle berichtgeving in de pers.
Het gevolg van het bovenstaande was om de ontstane situatie in de vergadering van 13 november te bespreken. Daar mijn ervaring is, dat niemand van B & W plus de Raad zich geroepen voelt om een simpele vraag te beantwoorden, dacht ik: 'dit agendapunt is zo behandeld'. Niets was minder waar. Alle fractievoorzitters werden in de gelegenheid gesteld hun zegje te doen… In mijn onschuld dacht ik: 'wie zonder zonde is werpe de eerste steen'.
Dat houdt niet in dat ze hun mond moeten houden en dat is ook niet gebeurd. Meerdere stenen zijn geworpen.
Twee fractievoorzitters staken er met kop en schouders bovenuit in hun commentaar. De heer Osinga (VVD) vond het nodig om de steen op te pakken en het woord criminele organisatie te gebruiken. Ik vind dit erger dan de vraag van Wilders, 'wil je meer of minder?'. Ook de heer Van Papeveld (CDA) vond het nodig om de steen tegen de heer Maliepaard op te pakken voordat er ook maar een veroordeling of onderzoek heeft plaatsgehad wat schuttingtaal naar zijn hoofd te gooien. De C was dus ver te zoeken bij de heer Van Papeveld en ook normen en waarden zijn nog niet tot de fractie doorgedrongen. Ik moet zeggen dat ik het zeer terecht vindt dat ze door collegae op hun taalgebruik tegen de heer Maliepaard werden aangesproken.
Bij de toelichting van zijn handelen sprak de heer Trouwborst emotioneel: 'Maandag 3 november was voor mij de zwartste dag in mijn functioneren in het openbaar bestuur'. Door zijn handelswijze heeft de heer Trouwborst het over zichzelf uitgeroepen door het ontbreken van wijsheid en overredingskracht, zoals eerder vermeld. Zichtbaar ontdaan verliet de heer Trouwborst de raadszaal om, nadat hij zich had herpakt, verder te gaan met zijn relaas.
'Ik wist niet', vertrouwde mij een raadslid in de pauze toe, 'dat wethouder Trouwborst zo goed toneel kan spelen'. Als er niets te verbergen valt waarom dan niet de gevraagde dossiers ter inzage geven? Of is het omdat het raadslid niet de juiste weg heeft bewandeld? Of heeft de heer Maliepaard toch gelijk dat er in het verleden dingen zijn gebeurd die het daglicht moeilijk verdragen? Lopen er nog steeds ambtenaren die met de zaak te maken hebben gehad met boter op hun hoofd rond?
Hopelijk komt er spoedig een onafhankelijk onderzoek en komt de waarheid alsnog boven tafel.

JAN NIJSSE
Groeneweg 35
Nieuwe Tonge