Inzet vier bussen na nieuwe concessie op lijndienst eind 2015

Bouw waterstoftankstation Greenpoint Oude-Tonge

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met ingang van de nieuwe busconcessie in december 2015 zullen op het traject Dirksland-Rotterdam Zuidplein vier brandstofcelbussen op waterstof worden ingezet. Dit past in een Europees project waarin naast de Provincie Zuid-Holland ook steden als Rome, Londen en Rotterdam deelnemen. De Europese Commissie is bereid om door middel van een subsidie een deel van de kosten van het project voor haar rekening te nemen. Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee lichten deze informatie, die al eerder in de publiciteit kwam, nader toe in een informatieve brief op vragen van de raadsfractie VKGO.

Door Jaap Ruizeveld

De waterstof voor het Greenpoint wordt op de locatie Greenpoint Oude-Tonge opgewekt uit duurzame stroom (wind- en zonne-energie) van het eiland. Op dit vlak liggen er kansen op Goeree-Overflakkee. Het laten rijden van bussen is een energie intensievere aangelegenheid dan het runnen van een huishouden dat los staat van de energiedrager, of het nu diesel, aardgas of waterstof is. Waterstof wordt hier ingezet als brandstof. Om goed te kunnen vergelijken zou beter gekeken kunnen worden naar de energie-inhoud van het aantal liters diesel per bus per dag. Een deel van de op het eiland gewonnen duurzame elektriciteit wordt op het vulpunt opgeslagen in de vorm van waterstof. Projectpartnerts zijn geïnteresseerd in het zo efficiënt mogelijk gebruik maken van duurzame energie opwekking.

Wolkje waterdamp

De nieuwe OV-exploitant is na gunning van de concessie verantwoordelijk voor het selecteren van een leverancier voor de bussen en voor de waterstof. Dit zal in het voorjaar 2015 zijn beslag krijgen. De aanbesteding om de nieuwe OV-exploitant te selecteren loopt inmiddels. De bussen zijn zogenaamde nul-emissie bussen. Dat betekent dat zij geen enkele schadelijke uitstoot hebben, alleen een wolkje waterdamp. Op de vraag van de VKGO-fractie of het verantwoord is een waterstofstation in de directe nabijheid te plaatsen van een bemand station en (hotel) horecavoorziening stelt het college dat er in de aanvraag omgevingsvergunning geen sprake is van de bouw van een hotel en ook niet van een bemand tankstation.

Verantwoord

Bij de onderbouwing ten aanzien van de veiligheid is daarom rekening gehouden met de nabijheid van een restaurant annex shop, onbemand tankstation en omliggende panden. Er is een rapportage opgesteld waaruit blijkt dat dit voor de veiligheid geen problemen geeft. De rapportage is getoetst en in orde bevonden door DCMR en Veiligheidsregio Rotterdam. Op grond van deze toetsing vindt het college het verantwoord een waterstof tankstation op Greenpoint te realiseren.