Wouter en Jaap (r.) op karwei in Bruinisse. Foto: Hans Villerius
Wouter en Jaap (r.) op karwei in Bruinisse. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Sommelsdijkse hoveniers: 'Wij leveren kwaliteitswerk met oog voor detail'

SOMMELSDIJK – "Het is best bijzonder gegaan eigenlijk. We kenden elkaar nauwelijks. Maar onze wegen kruisten elkaar, we zaten op eenzelfde golflengte en we zijn eigenlijk direct gaan samenwerken". Dat vertelt Jaap Koppejan uit Sommelsdijk, die sinds een jaar zijn eigen hoveniersbedrijf heeft. Ondanks dat hij nog maar vrij kort zelfstandig ondernemer is, is hij al snel samenwerking aangegaan met nóg 'n zelfstandig hovenier: Wouter Steunenberg, ook uit Sommelsdijk. Allebei hebben ze hun eigen bedrijf en dat houden ze ook zo. Niettemin zullen klanten hen veelal samen aan het werk zien, gebruik makend van elkaars krachten, vaardigheden, machines en wat dies meer zij.

Door Hans Villerius

Jaap (30) is erkend hovenier en zit al veertien jaar in het vak. Hij heeft altijd in loondienst gewerkt, maar startte een jaar geleden daarnaast een eigen bedrijf: Hoveniersbedrijf Koppejan. Wouter (33) begon zeven jaar geleden van zijn hobby z'n werk te maken. Tuinieren deed hij al ontzettend graag en is dit in 2007 onder de naam Steunenberg Groenvoorziening beroepsmatig gaan doen, naast de werkzaamheden die hij als franchise-ondernemer al deed op het gebied van brandpreventie.
Toen afgelopen voorjaar Wouter voor een fikse operatie kwam te staan en eigenlijk geen idee had hoe 't daardoor met zijn onderneming verder moest, kwam hij in contact met Jaap Koppejan. "Er was meteen een heel goede klik, over heel veel dingen dachten we 't zelfde", vertelt Wouter. "Omdat ik hulp nodig had, wilde Jaap werk voor me komen doen. En dat werkte zo fijn dat het eigenlijk altijd zo is gebleven en we besloten hebben om samen te gaan werken. Enerzijds met behoud van ieders eigen bedrijf, anderzijds met gebruikmaking van elkaars kennen, kunnen en materieel. Ook de wederzijdse klanten zijn nu van ons samen." Inmiddels hebben ze ook een bedrijfsloods van waaruit ze werken en hun klanten bedienen. En die klantenkring is al aardig omvangrijk, van Middelburg tot Rotterdam toe. "We hebben trouwens best veel echte tuinliefhebbers onder onze klanten", merkt Jaap op. "die hoge eisen stellen aan de verzorging van hun tuin. Wij vinden het fijn dat zulke klanten de kwaliteit van ons werk kunnen waarderen. Meer dan eens krijgen we ook complimenten omdat we oog voor detail hebben. Wij vinden het belangrijk om goed naar de klant te luisteren, ze van goed advies te dienen, goed contact met ze te hebben en ervoor te zorgen dat er een vertrouwensbasis is. Klanten zien dat we ze iets extra's bieden en dat wordt enorm gewaardeerd. We hanteren een scherp tarief en denken graag ook financieel met de klant mee."
Hoewel Jaap en Wouter alle hovenierswerkzaamheden verzorgen, richten ze zich het meest op tuinonderhoud, zoals het uitvoeren van winter- en voorjaarsbeurten, hagensnoei, vormsnoei, bemesting of nieuwe beplanting. Daarnaast doen ze ook tuinaanleg en tuinrenovatie. En ze genieten van hun vak. "We hebben volop werk en vinden 't heerlijk om te doen. Het is elke dag genieten!"
Wie meer wil weten kan bellen naar Jaap Koppejan, tel. 06 18133460, email hoveniersbedrijfkoppejan@gmail.com. Of naar Wouter Steunenberg, tel. 06 51833700, email wouter@wsteunenberg.nl.

Wouter en Jaap (r.) op karwei in Bruinisse. Foto: Hans Villerius