Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

Zinnige scholierendialoog over zorg

Goed voor elkaar zijn, dat is vanzelfsprekend

MIDDELHARNIS – Tijdens een discussie ga je op zoek naar de verschillen, bij een dialoog naar de overeenkomsten. Honderdtwintig leerlingen, verdeeld over twaalf groepen, voerden vrijdag 14 november met elkaar een dialoog over het thema 'Goed voor elkaar'. Het was tenslotte de Dag van de Dialoog, ook in Middelharnis. Toch ontstond er in sommige groepen ook nog een discussie: over Zwarte Piet bijvoorbeeld.

Tekst en foto's Kees van Rixoort

De deelnemers (15, 16 en 17 jaar) waren leerlingen van de RGO, de Prins Maurits en het Albeda College. Ze voerden een dialoog in Het Rondeel, het bestuurscentrum van de gemeente Goeree-Overflakkee. "We hebben het gehad over de zorg voor opa en oma", zegt Douwe Buitendijk (16), leerling van het Albeda College in Middelharnis. "Of iedereen nodig is in de maatschappij. En over geld: maakt geld gelukkig? Daar waren de meningen wel over verdeeld. De een vond van wel: met geld kun je alles kopen. Maar de ander vond dat je niet per se gelukkig hoeft te worden van geld: gelukkig zijn is belangrijker dan geld."

Douwe vertelt na afloop dat hij tijdens de dialoog geleerd heeft om naar anderen te luisteren. "En dat het goed is om te zorgen voor iemand anders. Dat zorgen voor elkaar belangrijk is om een betere samenleving te bereiken. Het is goed om het er eens met elkaar over te hebben. Want zorg is een onderwerp waar je normaal gesproken niet over praat met je vrienden. Heb jij nog voor je oma gezorgd…, nee, dat komt echt niet ter sprake."

Niet alle gesprekken kwamen gemakkelijk op gang, er liep ook wel eens een spreekwoordelijke dominee voorbij. Maar aan het eind van de ochtend overwoog het positieve gevoel. "Heel zinnig", zei een van de gespreksleiders. "Het thema werd heel positief benaderd. Negatieve stellingen werden direct van tafel geveegd."

Een andere gespreksleider kwam tot deze conclusie: "Goed voor elkaar zijn, dat is een vanzelfsprekendheid. Als je goed voor elkaar bent is dat ook goed voor jezelf." En: "Je bent niet alleen op de wereld, dat heeft iedereen wel door." Wel is het van belang, zo liet een van de leerlingen horen, dat er een goede balans is tussen goed voor jezelf zorgen en voor anderen zorgen. "Het leven is al zo vol."

Wat heeft zo'n dialoog van honderdtwintig leerlingen nu opgeleverd? "Je hoopt dat ze op de lange duur iets meekrijgen van deze manier van communiceren", zegt Joop Bensdorp, een van de organisatoren van de eilandelijke Dag van de Dialoog. "Een dialoog levert verdieping op. Ik ben positief over de jeugddialoog. Er zijn heel diverse gesprekken gevoerd."

Vrijdagavond kwam ook een aantal volwassenen bijeen voor een dialoog. Ook zij sneden het thema 'Goed voor elkaar' aan.

Douwe Buitendijk: