Afbeelding
Foto: pr

Buschauffeur Jaap van Splunter uit Ouddorp vice-wereldkampioen

OUDDORP/KRAKAU/ALMERE - Buschauffeur Jaap van Splunter uit Ouddorp, in het dagelijks leven chauffeur bij streekvervoerder Connexxion in het rayon Voorne-Putten, heeft in het verleden meermalen behendigheidswedstrijden met de bus succesvol afgelegd. Onlangs was hij actief in Krakau (Polen), waar hij voor de 3e keer aan de Wereldkampioenschappen Behendigheidsrijden voor beroepschauffeurs deelnam. Daarna heeft hij nog deelgenomen aan het Open Nederlands Kampioenschap in Almere.

Eind september reisden Jaap en zijn vrouw richting Veenendaal, waar zij zich voegden bij de Nederlandse ploeg, bestaande uit drie buschauffeurs en negen truckchauffeurs in verschillende categorieën. Na aankomst in Krakau was er de eerste wedstrijddag. De ploeg moest eerst de theorie doen over o.a. over rij- en rusttijden, effecten van (slimme)cruise-control op brandstofverbruik en ook diverse vragen over EHBO. Daarna was het onderdeel voertuiginspectie aan de beurt, waar de bus in- en uitwendig op gebreken moest worden gecontroleerd en gemeld.
Jaap moest het parcours afleggen met een Mercedes Tourismo(touringcar), in het dagelijks werk rijdt hij met een OV-lijnbus. Enkele vaste proeven op de wedstrijdbaan zijn o.a. hoogte en breedte van de bus schatten, fiets op meer dan 1,5 m passeren, fileparkeren, precisiestop, in een buitenbocht met de rechtervoorbumper groene paaltjes omrijden en de rode laten staan. Meestal bestaat het parcours uit 12 á 13 proeven, die in 15 minuten gereden moeten worden. Jaap zat hier ruim binnen met een tijd van 9 minuut 40.

Jaap schrijft historie

Begonnen werd met de bakwagen, hier haalden de Nederlanders de 3e en 1e plaats, en als bakwagenteam de 2e plaats. Daarna was het de beurt aan de bus, de spanning stijgde, nr. 3 werd genoemd en daarna werd Jaap als 2e geroepen, wat een zéér grote verrassing was, omdat hij hier echt niet op gerekend had. Vooraf had hij tegen zijn vrouw gezegd, dat als ze met het busteam 3e zouden worden, hij heel tevreden zou zijn.
Door als buschauffeur in de top 3 te eindigen, heeft Jaap historie geschreven, want het was 33 jaar geleden dat Arie den Eerzamen uit Dirksland in 1981 met het WK Behendigheidsrijden eerste werd. "De beste buschauffeurs komen dus van ons eiland", aldus een trotse Jaap van Splunter. Jaap was heel erg blij met dit resultaat. Hij is tenslotte al vanaf 2002 bezig met deze hobby en ook blij en dankbaar dat hij deze talenten nu mag gebruiken.
De prijs was geen traditionele beker, maar een zoutkristal van 4,5 kg, plus een zilveren medaille. "Dit zijn de allermooiste beloningen tot nu toe."

Open Nederlands Kampioenschap

Na het WK in Polen heeft Jaap begin oktober nog meegedaan aan het Open Nederlands Kampioenschap van de Beroeps Chauffeurs Nederland(BCN), dat in Almere werd verreden. Waar hij dus Open Nederlands Kampioen bij de bus werd, dit al voor het 4e jaar achtereen.