De prijswinnaars op de voorste rij, v.l.n.r.: Jaap Reedijk, Joep Luijckx en Eva van Batum. Erachter links Jan de Waard en rechts Greet de Kooning, daartussenin v.l.n.r.: Anne-Marie Vermaat, Renate van Opdorp, Lisa Lambregts en Ivo Teuwen.
De prijswinnaars op de voorste rij, v.l.n.r.: Jaap Reedijk, Joep Luijckx en Eva van Batum. Erachter links Jan de Waard en rechts Greet de Kooning, daartussenin v.l.n.r.: Anne-Marie Vermaat, Renate van Opdorp, Lisa Lambregts en Ivo Teuwen. Foto: Hans Villerius

Rabobank Cultuurprijs groot succes

SOMMELSDIJK - Onder grote belangstelling vond vorige week donderdag aan 't eind van de middag en in 't begin van de avond de eerste uitreiking plaats op Goeree-Overflakkee van de Rabobank Cultuurprijs en Jongtalentprijs. Het werd een feestelijke bijeenkomst, waarvan het programma gevuld werd met korte interviews met onder andere de voor genoemde prijzen genomineerde kunstenaars. En natuurlijk de uitreiking van de Juryprijs, de Jongtalentprijs en de Publieksprijs. Het programma werd afgewisseld door muzikale intermezzo's door de groep Little Birds, terwijl het geheel op levendige wijze aaneen werd geregen dan wel gesproken door de bekende journalist Frénk van der Linden.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het uitreiken van de Rabobank Cultuurprijs en de Jongtalentprijs is een initiatief van Rabobank Goeree-Overflakkee, die dit samen met de Culturele Raad en de gemeente Goeree-Overflakkee organiseert, met als doel de eilandelijke kunstenaars en het eilandelijke culturele leven in de schijnwerpers te zetten. De prijsuitreiking - en natuurlijk ook het eraan voorafgaande traject, waaronder een bezoek aan de deelnemende kunstenaar en hun ateliers - is een tweejaarlijks evenement, waarvoor kandidaten eigen werk kunnen insturen of waarvoor anderen hen aan kunnen melden.
Aan deelname zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet de kunstenaar op Goeree-Overflakkee zijn gevestigd. En het ingestuurde werk moet kwaliteit hebben, originaliteit uitstralen en een eigen signatuur hebben.

Prijzen

Aan dit culturele evenement zijn drie prijzen verbonden. Allereerst de Juryprijs: de Rabobank Cultuurprijs, waarbij de winnaar een bedrag van € 1000 wint, om daarmee een expositie, een uitvoering of een andere presentatievorm te organiseren.
In de tweede plaats is er voor aanstormend talent de Jongtalentprijs, die uitgereikt wordt aan een veelbelovende jonge kunstenaar (tot 21 jaar). Deze prijs dient als steuntje in de rug en als impuls voor verdere investering in de artistieke loopbaan.
En daarnaast is er de Publieksprijs. Deze wordt toegekend aan de hand van de aantallen door het publiek uitgebrachte stemmen op de ingezonden kunstwerken.

Beeldend kunstenaars

Voor deze eerste keer ging het om werk van beeldend kunstenaars, waarvoor inzendingen konden worden gedaan tot 15 mei jl. Dertien kunstenaars deden mee. Dat waren Mirian Zimmerman, Kees Stoutjesdijk, Joep Luickx, Ivo Teeuwen, Foke Stribos, Jaap Reedijk, Anneke Lalleman, Renate van Opdorp, Marlies Verda, Hans Dolieslager, Harald Jassoy, Annette de Roo en Anne-Marie Vermaat. Voor de Jongtalentprijs waren er twee kandidaten: Eva van Batum en Lisa Lambregts.

De prijswinnaars werden bekend gemaakt tijdens de bijeenkomst van vorige week donderdag, in 't Prieel van Recreatiecentrum De Staver te Sommelsdijk, waar zo'n 120 mensen bijeen waren.

Nominaties

Vóór het moment van de prijsuitreiking was een zestal kunstenaars genomineerd. Vier voor de Cultuurprijs en twee voor de Jongtalentprijs. Tot de eerste vier behoorden Ivo Teuwen met zijn werk 'Cross the line' (geblazen glas in houten frames), Anne-Marie Vermaat met 'Tulpen uit Dirksland' (fotografie), Renate van Opdorp met 'Het grenzeloze landschap' (fototechniek) en Joep Luijckx met zijn schilderij 'Zindering'. Lisa Lambregts en Eva van Batum stonden op de nominatie voor de Jongtalentprijs. Eerstgenoemde voor haar schilderproject 'Contact' en de laatste voor het project Groen in het 'Binnenstebuiten huis' dat eerder dit jaar bij kringloopwinkel Goed voor Goed te Middelharnis gerealiseerd werd en te bezichtigen was.

Interviews

Alle genomineerden werden door Frénk van der Linden geprikkeld om wat meer te vertellen over hun artistieke ambacht. Waarom ze kunstenaar zijn geworden? Wat kunst betekent in hun leven? Wat juist dat ene kunstwerk dat ze voor de Cultuurprijs hadden ingestuurd voor waarde voor hen heeft? Waar ze hun inspiratie uit halen? Of wat het zou betekenen als alle mogelijkheden om zich artistiek te uiten hen ontnomen zouden worden? Als rode draad viel bij allen te beluisteren dat het voor kunstenaars heel belangrijk, eigenlijk onmisbaar is, om zich volledig vrij te voelen. En dat het de uitdaging is om datgene wat je ziet en waardoor je geïnspireerd wordt, op een andere wijze weer te geven.
Maar ook anderen werden gepolst over hun gevoel voor kunst, zoals cultuurwethouder Gerrit de Jong, directievoorzitter Jan de Waard van Rabobank Goeree-Overflakkee en Greet de Kooning-Hommes als voorzitter van de Culturele Raad. Bij hen viel vooral te beluisteren dat kunst een verrijking in het leven is, mensen aan elkaar verbindt dus de sociale samenhang bevordert, maar ook het creatief talent stimuleert. Kortom, dat kunst een waardevolle bijdrage aan het leven levert en het daarom waard is om oog en voldoende aandacht voor te hebben.

Jury

Na de vele inspirerende woorden die tijdens de bijeenkomst hadden geklonken, werd het hoogtijd om de winnaars bekend te maken. Voor de toekenning van de Cultuurprijs en de Jongtalentprijs was een achtkoppige jury samengesteld. Hierin hadden zitting Jan de Waard (Rabobank), de cultuurondernemers Bram van Baalen en Liesbeth Godrie, beeldend kunstenaar Goos Verwoest en Maria Coolen (verbinder tussen kunstenaars), terwijl Ada Overwater (gemeente Goeree-Overflakkee) het secretariaat vervulde. Als juryvoorzitter zou burgemeester Ada Grootenboer zitting in de jury hebben gehad, maar vanwege haar ziekte nam nu Greet de Kooning deze functie waar.

Publieksprijs

Voor de Publieksprijs was het anders geregeld. Nadat van 11 t/m 31 oktober in het Diekhuus een tentoonstelling te bezoeken was van kunstwerken die voor de Rabobank Cultuurprijs waren ingestuurd, kon via de website van de gemeente het publiek een stem uitbrengen welk werk volgens hen de Publieksprijs verdiende.

Winnaars

Voor de publieksprijs hadden 998 mensen een stem uitgebracht. De meeste waren gegaan naar het kunstwerk 'De gebroeders Boomsma' van Jaap Reedijk. Als prijs kreeg hij een fraaie ingelijste compilatie van afbeeldingen rondom zijn kunstwerk overhandigd. Tijdens de prijsuitreiking maakte Reedijk meteen van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen richting gemeentebestuur om aan de markante tweelinggebroeders van zijn kunstwerk een straatnaam in Middelharnis te wijden. Of misschien nog wel meer. En wethouder De Jong toonde zich alleszins bereid om hierover met Reedijk, op diens verzoek, een gesprek aan te gaan.
Voor de Jongtalentprijs mocht Eva van Batum zich de gelukkige noemen. En de de juryprijs, de Rabobank Cultuurprijs Goeree-Overflakkee, díe ging naar iemand die juist vol overtuiging had uitgesproken het "volslagen onzinnig" te vinden om aan kunst een prijs te verbinden… Het was Joep Luijckx uit Nieuwe-Tonge, die naar eigen zeggen met wel een miljoen stippen zijn schilderij 'Zindering' had gecreëerd. Een alledaags iets als een landschap, maar zodanig weergegeven dat het oog onweerstaanbaar getrokken wordt naar de horizon, waarachter een schitterachtig, verblindend licht is, waarvan je je afvraagt wat daar achter die horizon wel zijn moet…, zo vond de jury. En onzinnig of niet, Luijckx mocht zijn welverdiende prijs in ontvangst nemen.

Na de prijsuitreiking was de eerste Rabobank Cultuurprijs een feit en mag dit zondermeer een geslaagde happening worden genoemd. Over twee jaar zal de Cultuurprijs zijn voor kunstenaars uit andere 'disciplines', zoals schrijvers, dichters en muzikanten.