Veehouder eist ontslag taxateurs Faunafonds

DEN HAAG/SOMMELSDIJK - Een melkveehouder uit Sommelsdijk eist dat het Faunafonds twee schadetaxateurs de laan uitstuurt. Woensdag stapte de agrariƫr naar de Raad van State in Den Haag maar die gaat niet over ontslagkwesties.

De Sommelsdijker, die niet met zijn naam in de krant wil, koestert sinds 2012 een diep wantrouwen jegens het Faunafonds. Dat kwam in januari dat jaar vraatschade taxeren aan zijn grasland. Vele hectares waren in de winter kaalgevreten door brandganzen. Het Faunafonds keerde uiteindelijk bijna 19.000 euro schadevergoeding uit. Daar waren zeven taxaties aan vooraf gegaan wat een uitzonderlijk hoog aantal is.
De melkveehouder houdt vol dat de taxateurs gegevens hebben gemanipuleerd waardoor een lager aantal centimeters grasverlies vergoed hoefde te worden door het Faunafonds. De man wil er 10.000 euro schadevergoeding bij hebben. ''Ik ben benadeeld en niet te weinig ook'', zei hij tegen de rechter. Het Faunafonds blijft bij de vastgestelde schadevergoeding.
Een woordvoerder van het fonds verklaarde dat nog steeds wordt gewerkt met de betrokken taxateurs. Dat zijn meestal zzp'ers die schadetaxaties voor het Faunafonds erbij doen.
De Raad van State meent dat het Faunafonds de melkveehouder uiterst serieus heeft genomen, gezien het aantal taxaties in de eerste helft van 2012. "Zo'n hoog aantal zien we niet vaak", aldus staatsraad C. van Altena. Uitspraak naar verwachting over zes weken.

(Persbureau Cerberus)