Het echte witlofseizoen is begonnen

SOMMELSDIJK – Hoera, er is weer witlof. Witlof, dat is er toch altijd, het hele jaar rond? Ja, maar dat is witlof die geteeld is op de moderne manier: via watercultuur. Dat is ook de witte groente die bijna iedereen kent, want 99,5 procent van de witlofproductie komt op die manier tot stand. De resterende 0,5 procent komt voor een deel uit Sommelsdijk, waar Maarten en Marja van der Sluijs witlof telen op de 'ouderwetse', degelijke manier: via grondcultuur. De oogst is half oktober begonnen. En de witlof is, zoals gebruikelijk, van hoge kwaliteit.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Maarten en Marja van der Sluijs leveren de witlof aan verschillende winkels en restaurants in de omgeving. Circa een derde van de oogst wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel aan de Molenweg. Daar kunnen klanten nog veel meer producten uit de streek kopen. Deels komen die van het land van Maarten en Marja: aardappelen, bloemkool, broccoli, spitskool, rode kool, groene kool, uien, winterwortels en boerenkool. Deels bestaat het aanbod uit de producten van collega-telers uit de buurt, en soms van verder weg: een sinaasappel groeit nu eenmaal niet op Flakkee.

Het aanbod past bij een trend die steeds duidelijker aan de dag treedt: een groeiende vraag naar eerlijke, zo biologisch mogelijk geteelde producten uit de regio. Er zijn twee soorten witlof. De A-klasse, die er perfect uitziet en prima geschikt is voor het maken van met ham en kaas ingerolde witlof. Een maatje groter komt goed tot zijn recht als rauwkost en om te stoven, net als de B-klasse, die Maarten en Marja verkopen als snijlof.

Niet opgejaagd

"Onze witlof is langer houdbaar en veel smaakvoller", licht Maarten het grote verschil tussen 'watercultuur' en 'grondcultuur' toe. "De groente heeft ook veel meer structuur. Er blijft, zeg maar, meer van over in de pan. De witlof die wij telen is niet opgejaagd. Het opkweken in de schuur duurt vierenhalf tot vijf weken, terwijl 99,5 procent van de witlof binnen drie weken wordt geoogst. Wij gebruiken trouwens ook zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest."

Buiten, op het land, staat het gewas. De wortel is interessant voor de witlofteler. Het loof gaat eraf, daar zorgt een machine voor. De wortels worden eerst opgeslagen bij een temperatuur van ietsje boven 0 graden. Daarna verhuist een gedeelte naar de witlofschuur, waar ze in de losgemaakte grond en een laag aarde verdwijnen. Uit de wortel of pen groeit vervolgens de witlof. Er is weinig van te zien, want het groeien gebeurt onder donkere doeken. Dit om te voorkomen dat de witlof groen wordt. Na het oogsten gaan de pennen de deur uit als veevoer.

Van der Sluijs is, op één teler in Dirksland na, de enige op Goeree-Overflakkee die de groente op deze traditionele wijze kweekt. "Ik ken ook nog een teler in Stolwijk, die het zo doet. Zijn hele oogst gaat naar België, want daar is men dol op deze langzaam geteelde witlof."

Maar ook op Goeree-Overflakkee en in de omliggende regio groeit de belangstelling voor dit kwaliteitsproduct. "Er zijn zat mensen die zeggen: we gaan naar Van der Sluijs als er weer witlof is. Sommigen carpoolen zelfs vanuit andere dorpen om het in te slaan. En vaak nemen ze gelijk nog andere producten mee, een bloemkool of zo. Allemaal vers van het land, uit de streek en prijstechnisch interessant."

Wat Maarten en Marja van der Sluijs ook doen in hun winkel, is een goed advies geven. Over welke soort aardappels je het beste kunt kopen, bijvoorbeeld. Een bloemige, een vastkokende, een aardappel voor de friet? Ze zijn er allemaal. Een advies over de soort witlof of de bereidingswijze nodig? Ook geen probleem.

Ontdekken

Iedereen die de witlof van Maarten en Marja nog niet geproefd heeft, zou eens naar de Molenweg moeten gaan en een maaltje kopen. Gewoon om het verschil eens te proeven. "Je moet het ontdekken. Hoe vaak horen we het niet: 'Nu heb ik toch lekkere witlof gegeten.' Tja, de mensen die dat zeggen komen vanzelf weer terug." In ieder geval tot eind april. Dan zit het witlofseizoen erop. Tenminste, als het om het grondcultuur-product gaat.

<kader>

Boerderijwinkel

De winkel van Maarten en Marja van der Sluijs is te vinden aan de Molenweg 56 in Sommelsdijk. De openingstijden zijn als volgt: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur en van 15.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur. Op woensdag en zondag is de winkel gesloten.