Een goed gesprek versterkt de samenleving

Eilandelijke Dag van de Dialoog over zorg

GOEREE-OVERFLAKKEE – Goed voor elkaar. Dat is het thema van de Dag van de Dialoog die op vrijdag 14 november plaatsvindt op Goeree-Overflakkee. 's Morgens gaan leerlingen van de middelbare school met elkaar in gesprek, 's avonds alle eilanders die de dialoog zoeken. Beide bijeenkomsten zijn in bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis.

Een dialoog is een gesprek dat tot doel heeft te verbinden. Door het delen van ervaringen en idealen inspireren de deelnemers elkaar. Alle inwoners van Goeree-Overflakkee kunnen meedoen aan de gesprekken. Dit vanuit de gedachte dat iedereen erbij hoort en om het samenleven op het eiland te bevorderen. Kennis is niet nodig, spreekvaardigheid ook niet. Alleen de bereidheid ideeën en opvattingen te delen met anderen.

Het thema – Goed voor elkaar – is bewust gekozen. In de zorg gaat het komende jaar veel veranderen. Meer dan voorheen zal, naast professionele zorg, een beroep worden gedaan op het sociale netwerk van degene die zorg nodig heeft. Wat betekent dat in de praktijk? Is de maatschappij daar klaar voor? Hoe vanzelfsprekend is het dat we naar elkaar omkijken en indien nodig een beroep op een ander doen?

Vrijdagochtend 11 november gaan leerlingen van de Prins Maurits, RGO, Edudelta en het Albeda College hierover met elkaar in gesprek tijdens de tweede JeugdDialoog. 's Avonds kan iedereen aanschuiven vanaf 19.30 uur. Na de gezamenlijke start volgen gesprekken in kleine groepen van maximaal acht personen. De gesprekken duren twee à drie uur. Bij ieder gesprek is een getrainde gespreksleider aanwezig die de dialoogmethodiek bewaakt.

Het idee van de Dag van de Dialoog is ruim tien jaar geleden gestart in Rotterdam, waar bevolkingsgroepen met verschillende etnische achtergrond naast elkaar leven. Inmiddels wordt in Nederland verspreid over meer dan 88 gemeenten in november zo'n tweeduizend dialooggesprekken gevoerd. Goeree-Overflakkee in Dialoog is een particulier initiatief en wordt georganiseerd door een groep betrokken eilandbewoners. De Dag van de Dialoog wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Meedoen

Meedoen aan de dialooggesprekken staat open voor iedereen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel wordt er van de deelnemers gevraagd zich te houden aan de regels van de gespreksmethodiek en alle overige deelnemers respecteren. Voor meer informatie en aanmelding: www.goeree-overflakkeeindialoog.nl.

<kader>

Luisteren en spreken

Een dialooggesprek gaat volgens een specifieke methode. In een tijdspanne van twee à drie uur wisselt een groep van zes tot acht personen ervaringen uit. De verdieping in het gesprek ontstaat door aandachtig te luisteren, elkaar open vragen te stellen en gezamenlijk op zoek te gaan naar antwoorden. Op een respectvolle, openhartige manier wordt er intensief kennis met elkaar gemaakt. Het doel van het gesprek is: rijker worden door te luisteren naar elkaar, waardoor je met nieuwe inzichten en ideeën naar huis gaat. De gespreksbegeleider, die getraind is in de dialoogmethodiek, zorgt ervoor dat de deelnemers de gesprekregels naleven, zodat er een daadwerkelijke dialoog ontstaat.