Afbeelding
Foto:

(Mantel)zorgunit geplaatst bij huurwoning FidesWonen

ZUIDZIJDE - Op 17 oktober werd een verplaatsbare (mantel)zorgunit geinstalleerd bij de woning van de familie Van Zanten aan de Malmöweg in Zuidzijde. In deze tijd wordt veel gesproken over scheiden van wonen en zorg. Maar in Zuidzijde werden wonen en zorg juist aan elkaar gekoppeld. Letterlijk wel te verstaan! Een flexibele zorgunit kwam in de tuin van een huurwoning van FidesWonen.

Al enkele jaren is de familie Van Zanten op zoek naar een oplossing om aan hun zoon de noodzakelijke zorg te kunnen blijven verlenen. Zeker nu hij ouder wordt, is het steeds moeilijker hem naar de bovenverdieping te verplaatsen. In gesprekken met de gemeente Goeree-Overflakkee en wooncorporatie FidesWonen zijn diverse oplossingen aangedragen, waaronder bijvoorbeeld een verhuizing naar een meer geschikte woning. Maar het gezin wil dolgraag in Zuidzijde blijven wonen. Omdat de woning bij FidesWonen als 'te verkopen woning' te boek staat, is een investering door de corporatie niet logisch. Ook voor de gemeente is het buurtschap Zuidzijde niet de meest aangewezen plek een woning geschikt te laten maken voor mantelzorg.

Maar directeur-bestuurder van FidesWonen Gert-Jan van der Valk zag een andere oplossing. Een flexibele (mantel)zorgunit, die ook weer kan worden verwijderd als de familie Van Zanten bijvoorbeeld verhuist of als de zorg niet langer noodzakelijk is. De unit bevat een slaapkamer en een sanitaire ruimte. Een speciaal op maat gemaakte sluis of koppelelement maakt de verbinding met de woning.

Voor de familie Van Zanten bleek dit uiteindelijk de oplossing om hun zoon de zorg te kunnen blijven bieden en toch aan de Malmöweg te blijven wonen. Zij hebben zelf de unit aangeschaft en geplaatst. De heer Van Zanten geeft de tijdelijke aanbouw nog een uitstraling passend bij die van de gerenoveerde woning. 'Een win-win situatie voor alle partijen', aldus Van der Valk, die meer mogelijkheden ziet voor de toekomst en daar als wooncorporatie zeker in wil meedenken.