Afbeelding
Foto: Anne Marie Vermaat

Eerste buitenrit op Goeree Overflakkee, Enjoy the Ride!

OUDDDORP – Zaterdag vond de feestelijke opening plaats van Enjoy the Ride, bij zorgboerderij De Mèkkerstee. Jaap van Nieuwenhuyzen en Jeroen van de Ende onthulden het informatiebord met de route Duin en Strand, waarmee deze route officieel geopend was.

Tekst en foto's: Anne-Marie Vermaat

Om 10.00 uur vertrokken de eerste ruiters richting het strand. Er waren 49 deelnemers. De route gaat door het fraaie buitengebied, de duinen en - voor de liefhebbers - over het strand van Ouddorp. De afstand bedraagt 20 km over zowel verharde als onverharde wegen en paden. Er was een verzorgde pauze op het strand van Ouddorp en na afloop genoten de ruiters en menners van een heerlijk pannenkoekenbuffet op De Mèkkerstee.
Enjoy the ride is een speciaal voor ruiters en aanspanningen uitgezette tocht, en is het buitenrijplatform van de Koninklijke Nederlands Hippische Sportfederatie (KNHS) en Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS).
De heer van de Ende, voorzitter van de Menvereniging Vier-in-een, geeft aan dat de vereniging inmiddels 16 jaar bestaat. Vier-in-een komt van het Engelse woord four in one, wat betekent vier leidsels in een hand. De vereniging geeft lessen, organiseert ritten en wedstrijden.
"Het was een lang maar goed proces om ervoor te zorgen dat er goede ruiterpaden op Goeree-Overflakkee kwamen. Ruiters en menners (langzaam verkeer) zijn zo langzamerhand uit het verkeersbeeld verdwenen. Het is dan ook niet altijd prettig om continu door het verkeer te rijden. Het is een veel beoefende sport, dus veel ruiters en menners zullen veel plezier beleven aan deze mogelijkheid om rustig en veilig te genieten van de natuur en de rit. Het gaat in de sport vooral om het plezier van ruiter en paard.
Op ons eiland is de hippische sport zeer geliefd. Er komen steeds meer mensen bij die deze sport willen uitoefenen". Van de Ende benadrukte verder dat de rol van vrijwilligers heel groot is "want zonder vrijwilligers waren er geen ritten mogelijk".

Gemeente

Beleidsadviseur Anne Marijke Elema van de Gemeente Goeree-Overflakkee is blij "dat we nu ook op Goeree Overflakkee zo'n mooie route kunnen aanbieden. De afgelopen jaren zijn er drie ruiter- en menroutes gerealiseerd; Ouddorp, Zuiderlandse Bos bij Oude-Tonge en Watergat-Vogelnest/De Vliegers tussen Stad aan 't Haringvliet en Middelharnis. Je hoort wel eens mensen die zeggen dat er niet veel te doen is op het eiland. Wij zijn van mening dat er steeds meer is, en ook dit initiatief draagt daartoe bij".
Mevrouw Elema legde uit dat de ruiter- en menroutes op Goeree-Overflakkee mede mogelijk zijn gemaakt door een financiële bijdrage vanuit Leader, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.
"Iedereen heeft goed meegewerkt aan de voorbereidingen. Onder andere het waterschap, staatsbosbeheer, manege Oostmoer, en particulieren die hun bermen beschikbaar hebben gesteld. Hierdoor is een mooie aaneengesloten route tot stand gekomen. De gemeente draagt de hippische sport een warm hart toe en grijpt deze kans aan om haar ruiter- en menroutes bij de paardensportliefhebbers onder de aandacht te brengen".

Van pension tot pension

Jeroen van de Ende gaf aan dat er op de Veluwe een route is waarbij je van pension tot pension de hele Veluwe rond kan rijden. "Het zou toch prachtig zijn als wij dat ook op het eiland zouden kunnen gaan doen. Wij hebben immers ook nog een prachtig strand!" Jaap van Nieuwenhuyzen refereerde er tijdens de opening ook aan: "Wat zou het mooi zijn als we straks een soort omloop hebben, maar dan voor ruiters en menners".
Zowel Van Nieuwenhuyzen als Van de Ende hopen dat deze aanvulling een mooie bijdrage is voor de recreatie op Goeree-Overflakkee en men hoopt hiermee de hippische sport nog meer op de kaart te zetten. De brochure waarin de drie routes zijn beschreven, is bij de VVV-kantoren te krijgen.

Jaap van Nieuwenhuyzen (links) en Jeroen van de Ende onthullen het informatiebord.