Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Woonzorgcomplex aan het Maximaplein officieel geopend

OOLTGENSPLAAT – 'Plaetinum', dat is de naam van het nieuwe woonzorgcomplex in Ooltgensplaat. De ontwikkeling van het project kostte bijna tien jaar, maar nu staat er een met drie etages waar de Plaetenaren trots op kunnen zijn. Vrijdagmiddag 24 oktober is het gebouw officieel geopend.

Door Martijn de Bonte

"Een prachtig complex", zo noemt penningmeester van WBV Beter Wonen Piet Neels het nieuwe gebouw. Doordat het steunpunt van CuraMare in het pand is gevestigd, is zorg voor de bewoners binnen handbereik. Het wooncomplex is gevestigd in het centrum, de winkels zijn makkelijk bereikbaar voor de inwoners van Plaetinum. In de recreatieruimte zijn twee keer per week activiteiten voor de bewoners, die worden goed bezocht.

Centrumvoorziening

Neels schetst in zijn toespraak de ontwikkelingen van het project. Dat begon met het feit dat het oude centrumgebouw aan de Van Weelstraat moest worden vervangen. Toen ook de basisschool toe was aan een nieuwe accommodatie waren de plannen al snel duidelijk. Een nieuw complex aan de rand van het dorp, waarbij de basisschool en de centrumvoorziening onder één dak gecombineerd zouden worden. Beter Wonen wilde de grond waarop het oude centrumgebouw had gestaan kopen om hier een nieuw complex neer te zetten. "Simpeler kon het eigenlijk niet", zegt de penningmeester van Beter Wonen. Toch heeft het door allerlei omstandigheden bijna tien jaar geduurd voordat de plannen daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Neels is blij dat het uiteindelijk toch van de grond is gekomen: "Ooltgensplaat kan trots zijn op deze twee complexen."

Beter Wonen

Voor de komende jaren heeft Beter Wonen geen nieuwbouwplannen. Over een eventuele fusie met andere woningbouwverenigingen is Neels duidelijk: "Van fusie is voorlopig geen sprake." De vereniging houdt vast aan de structuur waarbij de macht bij de leden ligt en de Raad van Toezicht nauw samenwerkt met de leden. De woningbouwvereniging werkt wel samen met andere woningcorporaties, zo wordt er personeel ingehuurd van Fides Wonen. Wout van der Waal, adjunct-directeur van BAM Woningbouw, noemt het uniek dat de vereniging 400 huizen beheert in een dorp met 981 huishoudens.

Naamgeving

Beter Wonen plaatste een advertentie met de vraag of mensen een naam wilden insturen voor het nieuwe gebouw. De prijs voor de winnaar was voor honderd euro shoppen bij Emté. Er kwamen veel inzendingen met Koninklijke namen, passend bij de buurt die naast het Maximaplein ook uit de Irenestraat, Margrietstraat en Marijkestraat bestaat. Andere inzenders verwezen met de naam naar het verleden van de locatie. Uiteindelijk is er gekozen voor de naam 'Plaetinum', de anonieme inzender legde uit waarom hij hiervoor had gekozen. Platinum verwijst naar het feit dat een eigen haard goud waard is en platinum is nog meer waard dan goud. 'Plaet' verwijst natuurlijk naar Ooltgensplaat, dat in dialect 'De Plaete' wordt genoemd. Verder vond de bedenker van de naam de grijzige platinum kleur goed passen bij de haarkleur van de bewoners… Pas een tijd nadat de beslissing voor de naam was gevallen bleek dat de naam Plaetinum was ingestuurd door opzichter Jan Maliepaard. Hij had anoniem ingestuurd om 'voortrekken' te voorkomen.

Bouwproces

"Daar moet echt iets moois komen, dat was het idee", aldus architect Paulus de Jager van Studio Architectuur. Hij blikt terug op een mooi ontwerpproces dat heeft geresulteerd in een gebouw met drie woonlagen en duidelijke zichtassen. Een duurzaam aspect vormen de zonnepanelen op het dak. Van de Waal vertelt dat BAM het project in 135 werkdagen heeft gebouwd. "Dat is best snel", aldus de adjunct-directeur van het bouwbedrijf. Hij vertelt dat volgens afspraak zo'n 75% van het personeel afkomstig was van het eiland.

Gemeenschap

Koos Moerland gaat in op de rol van CuraMare in het woonzorgcomplex. "Blij dat je dit voor de gemeenschap van Ooltgensplaat kunt organiseren. Het is goed om de sociale cohesie binnen de gemeenschap vast te houden. We moeten trots zijn dat dit soort initiatieven worden gerealiseerd op Goeree-Overflakkee."

Kader: Donaties voor Hospice Calando

De bedenker van de winnende naam mocht voor honderd euro boodschappen doen bij de supermarkt. De bedenker van de winnende naam had al gelijk bij zijn inzending geschreven, dat als hij zou winnen het geld zou worden gedoneerd aan Calando. Beter Wonen vond dit erg sympathiek en besloot daarop om het bedrag te vertienvoudigen. Mevrouw Koningswoud nam de cheque ter waarde van duizend euro in ontvangst uit handen van Jan Maliepaard. De adjunct-directeur van BAM was hiervan zo onder de indruk dat hij zijn toespraak spontaan afsloot met de toezegging om hetzelfde bedrag te doneren. Al met al dus tweeduizend euro voor het hospice in Dirksland.

Afbeelding