Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Repaircafé voorziet in behoefte

Repareren in plaats van weggooien

"U heeft iets wat het niet meer doet?" dat vraagt gastvrouw Stella Bakker vriendelijk aan een man die het repaircafé binnenstapt. "M'n koffiezetapparaat zit vast," zegt de man met het apparaat onder zijn arm. Na het invullen van een formulier gaat er gelijk een reparateur aan de slag met zijn apparaat. De eigenaar kijkt mee over de schouder van de vrijwilliger.

Door Martijn de Bonte

Het merendeel van de kapotte producten bestaat uit stofzuigers en koffiezetapparaten. Daar blijft het niet bij, er komen ook bezoekers met een kapotte grasmaaier, rits, parasol, platenspeler en zelfs meubels. Ongeveer 45% van de spullen wordt succesvol gerepareerd. Soms is het probleem in een paar minuten opgelost, andere reparaties vergen meer tijd.
Het repareren gebeurt door een groep vrijwilligers, die bestaat uit elektromonteurs, kledingreparateurs en een groep handige heren die voor allerhande klussen worden ingeschakeld. Naast de klussers zijn er ook gastvrouwen, iemand die de communicatie verzorgt en vrijwilligers die hand- en spandiensten verlenen. De vrijwilligers worden aangestuurd door coördinator Piet Platteeuw.

Zekeringen

De voormalige kapitein op een binnenvaartschip is al een aantal jaren met pre-pensioen. Alleen maar thuiszitten vindt de Dirkslander maar niks. Toen hij een vacature zag voor een vrijwillige coördinator van het Repaircafé, greep hij zijn kans. Als coördinator regelt hij de vrijwilligers, zoekt hij sponsors en houdt hij een oogje in het zeil tijdens het Repaircafé. Tijdens het gesprek stapt er regelmatig iemand op hem af, bijvoorbeeld om te vragen waar de zekeringen liggen of om hem even een hand te geven.
Het Repair Café is iedere eerste zaterdag van de maand, de vaste locatie is kringloopcentrum Goed voor Goed in Middelharnis.Piet Platteeuw is blij met de locatie, omdat het Repaircafé goed past bij de kringloop. "Mensen waarvan het apparaat niet gerepareerd kan worden, laten het meestal achter. Dan kan Goed voor Goed het uit elkaar halen en recyclen. En het gebeurt ook wel dat ze in het Kringloopcentrum gelijk een goede vervanger vinden voor het kapotte apparaat.

250 cafés

Repair Café is een landelijke organisatie, er zijn al meer dan 250 cafés in Nederland. De filosofie is dat het niet goed voor het milieu is als spullen worden weggegooid, terwijl ze eenvoudig gerepareerd kunnen worden. Daarnaast wil de organisatie dat praktische kennis over het repareren van producten wordt overgedragen. De vrijwilligers laten zien dan repareren leuk is, en vaak makkelijk.
Darrin de Boer is één van de vrijwilligers. In het dagelijks leven is Darrin servicemonteur. Hij werkt in het Repair Café omdat hij het leuk vindt om andere mensen te helpen en hij het een goed initiatief vindt. Een andere vrijwilliger vult aan dat het leuk is om te improviseren, je hebt meestal geen schema of instructies. "Je moet zelf creatieve oplossingen verzinnen."

Reparatiedag Gamma

Op 8 november is er voor de tweede keer een reparatiedag bij de Gamma. De eerste keer in februari kwamen er zo'n 70 bezoekers en konden de vrijwilligers het bijna niet aan. Verder staan er twee themabijeenkomsten op de agenda. Op 1 november kan iedereen met een kapotte Senseo terecht bij het Repair Café en op 8 november bij de Gamma van 10.00 tot 16.00 uur. Het Repaircafe is nog op zoek naar kapotte senseo apparaten, deze worden uit elkaar gehaald om de goede onderdelen opnieuw te gebruiken. De kapotte Senseo's kunnen gratis worden ingeleverd bij Kringloopwinkel Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49, Middelharnis. Of stuur een e-mail, dan wordt het apparaat opgehaald. Op 13 december is er aandacht voor kapotte kerstversiering. Hierover volgt meer informatie in de lokale media.
Het Repair Café is gratis, maar er staat wel een bus voor een vrijwillige donatie. Onlangs stopte een man er twintig euro in, vertelt Piet Platteeuw. Hij zei: "Daar kan ik geen nieuwe stofzuiger voor kopen."

Kader:

Piet Platteeuw zou het toejuichen als er op het eiland meer Repair Cafe's worden opgezet, bijvoorbeeld op de Kop van het eiland en op Oostflakkee. Dan kan iedere eilander dicht bij huis zijn spullen laten repareren. Mensen die in de omgeving van Ooltgensplaat of Stellendam een Repair Café op willen zetten kunnen bij Piet Platteeuw terecht voor meer informatie en advies. Het Repaircafé is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die technisch en handig zijn, bijvoorbeeld op het gebied van elektra. Meer weten over het Repaircafé of aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan op de website www.repaircafemiddelharnis.nl of neem contact op met coördinator Piet Platteeuw, e-mail: repaircafemiddelharnis@gmail.com.