Dr. Paul van der Velden en drs. Jacqueline van Bree bij de ingang van de Spoed Eisende Hulp/huisartsenpost in Dirksland. Foto: Hans Villerius
Dr. Paul van der Velden en drs. Jacqueline van Bree bij de ingang van de Spoed Eisende Hulp/huisartsenpost in Dirksland. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Acute zorg 's nachts op het eiland gegarandeerd

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hier en daar klinken verontruste stemmen onder de inwoners van Goeree-Overflakkee dat het met de acute zorg 's nachts niet zo best (meer) gesteld is op het eiland. Dat er geen huisarts beschikbaar is. Dat je naar 'de overkant' moet als je 's nachts een dokter nodig hebt en de zorg dus wordt uitgekleed. Dit soort geluiden klinken er, óók nadat een aantal maanden geleden huisartsenpost 't Hellegat en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland een samenwerking aangingen om de huisartsenvoorziening in de nachtelijke uren juist te borgen. We informeerden ernaar bij zowel de huisartsenpost als het ziekenhuis. Aan tafel zitten dr. Paul C. van der Velden, medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare, en drs. Jacqueline van Bree, directeur van huisartsenpost 't Hellegat.

Door Hans Villerius

Huisartsenpost 't Hellegat is een samenwerkingsverband tussen de huisartsen in de regio's Goeree-Overflakkee en De Hoeksche Waard. 't Hellegat regelt de huisartsenhulp buiten kantoortijden. Dus alleen 's avonds, 's nachts en in het weekend. En dus ook alleen voor dringende gevallen, ofwel: voor het behandelen van klachten of aandoeningen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van de eigen huisarts van de patiënt. Voor Goeree-Overflakkee is de huisartsenpost 's nachts gevestigd in het ziekenhuis te Dirksland.

De enige manier

Dat er zorgen bestonden over het voortbestaan van huisartsenpost 't Hellegat, daar maken Van der Velden en Van Bree geen geheim van. "Deze hap is klein en moet financieel de eigen broek ophouden. En omdat er 's nachts meestal niet zo veel gebeurt, is het exploiteren van de post duur. Zo duur dat dit niet vol te houden zou zijn."
Omdat het ook op de Spoed Eisende Hulp in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in de nachtelijke uren niet zo druk is, maar hier eveneens altijd een arts aanwezig is, hebben het ziekenhuis en de huisartsenpost besloten gezamenlijk 's nachts de acute zorg te gaan doen. Zo werkt het inmiddels al een aantal maanden, en dat naar grote tevredenheid, aldus Van der Velden en Van Bree. Patiënten die, na overleg, naar de post komen, worden nu voor negentig procent door de ziekenhuisarts van de Spoed Eisende Hulp gezien.

Lees verder op pagina 4