Netty Westhoeve en Corine van Gulik-van Dalen in de fitnessruimte van Fit & Fysio Dirksland.
Netty Westhoeve en Corine van Gulik-van Dalen in de fitnessruimte van Fit & Fysio Dirksland. Foto: Kees van Rixoort

Fit & Fysio Dirksland jubileert met actieavond voor Daniël den Hoed

DIRKSLAND – Fit & Fysio Dirksland houdt op dinsdag 28 oktober een actieavond voor Daniël den Hoed. De opbrengst komt geheel ten goede aan de zorg voor kankerpatiënten en kankeronderzoek. Daarmee sluit Fit & Fysio Dirksland aan bij de actie voor Daniël den Hoed, dat honderd jaar bestaat. Overal in de regio staan rode hoeden voor donaties.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het is niet de eerste keer dat Fit & Fysio Dirksland een actieavond houdt. De opbrengst van eerdere acties was eveneens bestemd voor kankerzorg: KWF en Pink Ribbon. Niet vreemd, want in de praktijk komen regelmatig kankerpatiënten, onder wie veel patiënten met borstkanker. Ze krijgen er oedeemtherapie en doen mee aan het bewegingsprogramma onco-fit.

De actieavond op 28 oktober begint om 19.00 uur (inloop 18.30 uur) en duurt tot 21.00 uur. Een spreker geeft uitleg over kanker en signalen die – in een vroeg stadium – op deze ziekte kunnen wijzen. Verder is er aandacht voor gezond bewegen, onder meer in het kader van revalidatie. Bezoekers van de actieavond kunnen kennismaken met de diverse bewegingsprogramma's die Fit & Fysio Dirksland te bieden heeft.

De entree voor de actieavond bedraagt 10 euro en is inclusief koffie. De gehele opbrengst is bestemd voor Daniël den Hoed. Opgeven kan via de website van Fit & Fysio Dirksland, de telefoon of aan de balie.

Fit & Fysio Dirksland organiseert de actieavond ook vanwege een jubileum. Fysiotherapeut Netty Westhoeve zit vijfentwintig jaar in het vak, en haar medewerkster Corine van Gulik-van Dalen, eveneens fysiotherapeut, vijf jaar. "Vaak krijg je bloemen tijdens zo'n jubileum, maar wij hebben liever dan mensen ons feliciteren in de vorm van een donatie in de rode hoed van Daniël den Hoed", zegt Netty Westhoeve.

Ze begon vijfentwintig jaar geleden in een groepspraktijk in Schiedam, verhuisde later naar een duopraktijk in diezelfde stad en startte in 2001 een praktijk aan huis in Dirksland. In 2011 volgde de verhuizing naar het huidige pand aan de Geldersedijk 22. "In 2009 was Corine mijn eerste medewerker. Daarna is de praktijk flink gegroeid. Nu werken we hier met vijf fysiotherapeuten en een fysiotherapeut in opleiding, een baliemedewerker en twee schoonmaaksters."

Fit en Fysio Dirksland biedt een uitgebreid pakket: fysiotherapie, manuele therapie, oedeemtherapie, sportfysiotherapie, fitness, medische trainingstherapie en sinds kort claudicatio-therapie. Veel van deze specialisaties bestonden vijfentwintig jaar geleden nog niet. De tijd dat Netty Westhoeve haar beroep uitoefent kenmerkt zich dan ook door een enorme ontwikkeling. "De zorgdossiers zijn veel uitgebreider geworden", geeft ze als voorbeeld. "Maar nog belangrijker is dat de wetenschappelijke basis onder ons vak echt stevig is geworden."

Oedeemtherapie

Een specialisatie die de praktijk al bijna vijf jaar in huis heeft, is oedeemtherapie. Corine van Gulik is sinds 2010 oedeemtherapeut, Netty Westhoeve sinds 2012. "Oedeemtherapie is bedoeld voor patiënten met vochtophopingen. Bij kanker wordt veelal geopereerd. Hierbij worden onder andere lymfeklieren weggehaald, waardoor vocht zich kan gaan ophopen in arm of been. Met behulp van oedeemtherapie, bestaande uit en lymfedrainage en compressie, zorgen we voor vermindering van het vocht. Natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan verbetering van de beweeglijkheid. Tegelijk kan men het bewegingsprogramma onco-fit volgen om weer op een acceptabel functieniveau te komen", aldus Netty en Corine. Ze hebben onlangs een opleiding gevolgd om als oedeemtherapeut ook elastische kousen te kunnen aanmeten. Handig voor de cliënten, die daarvoor niet langer naar een ander adres hoeven.