De heer Leentvaar in actie tijdens het Groot dictee van G-O in 2013.
De heer Leentvaar in actie tijdens het Groot dictee van G-O in 2013. Foto: Hans Villerius

In november zevende Groot Dictee Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het is wel een maand later dan gebruikelijk maar ook dit jaar is er weer een Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Het is een traditie geworden dat in de herfst van het jaar taalliefhebbers met elkaar de krachten meten op het gebied van spellingsvaardigheid. Opgeven voor het dictee, dat gehouden wordt op donderdag 20 november, kan vanaf nu.

Door Adri van der Laan

De organisatie van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee is ook dit jaar in handen van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee. Jan Verhage, één van de organisatoren, legt uit dat de opzet van de avond hetzelfde blijft, maar de puntentelling is wel op de schop gegooid. "In de vorige jaren kon men zich inschrijven vanuit verschillende groepen. Zo waren er afgevaardigden van de secretaresses, de ambtenaren en bedrijven. Dit doen we niet meer. Het was ook wat onduidelijk voor de puntentelling en er waren er niet zoveel die voor de desbetreffende groepen zich inschreven. Dit jaar hebben we naast de scholieren alleen maar de gevorderden en de niet-gevorderden. Hoe we dit in de praktijk vorm gaan geven wordt later bekendgemaakt".

Scholen

Het evenement wordt beurtelings in één van de beide middelbare scholen gehouden, de RGO of de Prins Maurits. Dit jaar is de Prins Maurits aan de beurt. Leerlingen van deze school zorgen voor de catering op deze avond. Hiermee kunnen ze ook studiepunten behalen.

Jan Verhage hoopt met de enigszins vernieuwde opzet nog meer deelnemers te kunnen verwelkomen. De ervaring leert dat men zich niet zo vlug inschrijft voor het Groot Dictee. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Verhage denkt dat er mensen zijn die hun taalvaardigheid niet zo vertrouwen en zich daardoor bij de bekendmaking van de resultaten schamen voor hun prestatie. "Deze zorg is niet nodig" legt Jan uit, "De uitslag krijgt alleen de deelnemer zelf te zien en wordt zeker niet aan de zaal bekend gemaakt".

Bedrijven en particulieren

De organisatie hoopt dat dit jaar zich nog meer bedrijven zullen aanmelding met een aantal personeelsleden die men wil sponsoren. Daarnaast zijn natuurlijk ook de particulieren van harte welkom.

Het gaat bij het Groot Dictee Goeree-Overflakkee niet alleen om het plezier van het schrijven, maar ook om een mooi bedrag bijeen te krijgen voor een nog nader te bepalen goed doel in de regio. Dit wordt later in één van de volgende artikelen in deze krant bekendgemaakt.

Het Dictee wordt ook dit jaar samengesteld en voorgelezen door André Kastelein.

In de aanloop naar het Groot Dictee Goeree-Overflakkee zal om de twee weken een artikel in Eilanden-Nieuws verschijnen waarin steeds meer info wordt gegeven over het dictee. Het Groot Dictee wordt gehouden op 20 november in de aula van de Prins Mauritsscholengemeenschap. De aanvang is 19.30 uur en de aula is open vanaf 19.00 uur. Opgave kan vanaf nu via email: info@rotarygo.nl De kosten zijn: inschrijfgeld € 15,- en deelnemers dienen voor € 20,- sponsorgeld bijeen te brengen, maar meer mag uiteraard ook. (Het totale bedrag wordt dan minimaal € 35,-).