In 2020 getij terug in Grevelingen

GREVELINGEN - Op de Grevelingen komt weer eb en vloed. Het Volkerak-Zoommeer wordt weer zout en krijgt ook weer eb en vloed. Hierdoor herstelt de waterkwaliteit van beide, momenteel stilstaande en afgesloten, wateren. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten en staat in de ontwerp-Rijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer.

Een duurzame verbetering van de waterkwaliteit zien de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland als een belangrijke impuls voor de versterking van de ecologie in het gebied en daarmee de regionale economie. 'Ook is het belangrijk dat in de visie jaartallen staan vermeld. Het getij op de Grevelingen wordt in 2020 teruggebracht en het Volkerak-Zoommeer wordt weer zout in 2028. Daar hechten de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland veel waarde aan', aldus Han Weber, voorzitter van de stuurgroep Zuidwestelijke Delta. 'Dit betekent dat er concrete mogelijkheden ontstaan om samen met marktpartijen en gebruikers deze belangrijke ingrepen te realiseren'.


De verbeterde waterkwaliteit is goed voor de natuur, recreatie en toerisme, landbouw, schelpdierteelt en de kwaliteit van de leefomgeving. Meer informatie over de Rijksstructuurvisie is te vinden op www.zwdelta.nl/rgv.