Ada Overwater en wethouder Gerrit de Jong starten de website waarop men tot en met 31 oktober een stem kan uitbrengen voor de Rabobank Cultuurprijs.
Ada Overwater en wethouder Gerrit de Jong starten de website waarop men tot en met 31 oktober een stem kan uitbrengen voor de Rabobank Cultuurprijs. Foto: Adri van der Laan

Rabobank Cultuurprijs zet eilandelijke kunstenaars in het zonnetje

MIDDELHARNIS - Vrijdagmiddag werd een bijzondere kunstenaarstentoonstelling in Het Diekhuus geopend. Dertien gevestigde eilandelijke kunstenaars en twee 'jonge talenten' nemen deel aan de expositie. Op 13 november zal aan twee van hen de Rabobank Cultuurprijs en de Jong Talentprijs worden uitgereikt. Ook het publiek kan via de gemeentelijke website meestemmen voor wie de publieksprijs toekomt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tijdens een korte bijeenkomst in Het Diekhuus - waar de werken geƫxposeerd worden - werd meer informatie gegeven over het hoe en waarom van de Rabobank Cultuurprijs. De ambtelijk secretaris van de jury van de Rabobank Cultuurprijs, Ada Overwater, legde uit dat er dertien gevestigde en twee jonge talenten aan de expositie meedoen.
De jury heeft in de afgelopen tijd werkbezoeken aan de kunstenaars afgelegd en heeft uiteindelijk unaniem besloten wie de Rabobank Cultuurprijs zal ontvangen. Wie dit zal zijn wordt bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op donderdag 13 november in Het Prieel van De Staver. In de tussentijd heeft het publiek tot en met 31 oktober de tijd om de expositie in Het Diekhuus te bezoeken. Men is dan ook in de gelegenheid om via de website van de gemeente te stemmen voor de publieksprijs.
Aan wethouder Gerrit de Jong was de eer om de expositie te openen. Hij deed dit door het deel van de gemeentelijke website waarop gestemd kan worden te tonen. In zijn toespraak verzekerde de wethouder dat hij onder de indruk was van wat werd geboden door de kunstenaars. "De kunst is om meer verbreding te krijgen", aldus De Jong die vond dat de expositie en de Cultuurprijs hieraan een bijdrage kunnen leveren. Hij maakte verder van de gelegenheid gebruik om de kunstenaars op te roepen om meer verbinding met elkaar te zoeken.
Greet de Kooning, de voorzitter van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee, bezocht samen met de jury de kunstenaars. Zij was onder de indruk van het werk gekomen. Zij is blij dat de Rabobank het mogelijk heeft gemaakt om dit project van de grond te krijgen.
Mevrouw De Kooning vond dat men op het eiland - ook het gemeentebestuur - onderschat wat men op het gebied van cultuur te bieden heeft. Ze noemde in dit verband de Goereese Kunstdagen, de kwaliteit van de beeldende kunstenaars, de orgelconcerten en de zangkoren. Ze vond dan ook dat er bij het promoten van wat het eiland te bieden heeft niet alleen maar naar bedrijven moet worden gekeken, maar dat ook kunst en cultuur zeker iets te bieden heeft.
Jan Verhage van Rabobank Goeree-Overflakkee legde uit dat het idee voor de Cultuurprijs een aantal jaren geleden is ontstaan tijdens de Goereese Kunstdagen. De kosten hiervoor worden gedragen door het Rabobank Cultuurfonds. In dat fonds wordt een bedrag gereserveerd waar men een beroep op kan doen als het gaat om een bijdrage in het bekostigen van culturele uitingen. Volgens Jan Verhage was er nog geld over en hiervan heeft men een bijdrage geleverd aan de Cultuurprijs.
De tentoonstelling in Het Diekhuus duurt tot en met 31 oktober. Tot die datum kan men ook stemmen via www.goeree-overflakkee.nl.