Afbeelding
Foto: Klazina Tanis

Maatschap D.C. en C.H. Grinwis, Ouddorp

Veelomvattend zijn de activiteiten van Maatschap D.C. en C.H. Grinwis in Ouddorp. Het familiebedrijf aan de Dijkstelweg is een akkerbouwbedrijf, teelt en verpakt sjalotten, doet loonwerk, versnippert hout, sorteert en verpakt aardappels en verkoopt onder meer groenbemesting, zaden, drainageslangen en voorgekiemde pootaardappelen. De broers Dick en Cor Grinwis runnen het bedrijf.

Hoe het bedrijf ooit ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Dick: "Mijn vader deed het, mijn opa was agrariër en misschien de generaties daarvóór ook wel. Op een gegeven moment zijn de bedrijven van mijn opa en van mijn opa aan moederskant samengevoegd. Het is langzaam gegroeid: van een paar hoekjes en stukjes land tot het agrarisch bedrijf dat het nu is." Dick is sinds 1986 werkzaam in het bedrijf. Tot 2001 werkte hij samen met zijn vader Pieter Hugo. Sindsdien is de huidige maatschap actief.
"Een deel van onze activiteiten bestaat uit akkerbouw. We telen aardappelen, bieten, tarwe en sjalotten. Voor Aleman, hier in Ouddorp, verpakken we sjalotten, voor de binnen- en buitenlandse markt. We produceren zelf zestig ton per jaar. Als die op zijn, verpakken we sjalotten van andere producenten." In de loods staan de machines die nodig zijn voor het verpakken. De maatschap doet dit werk al een jaar of twintig. Een echte specialisatie. Voor bijvoorbeeld markten verpakt het bedrijf ook aardappels in kleinere hoeveelheden.
"Daarnaast doen we loonwerk voor andere agrariërs. Vooral spuitwerk, zover de milieuregels dat toelaten, ook op bedrijfsterreinen en campings, en bij particulieren. Het is seizoenswerk, van eind maart tot september. In de winter houden we ons ook bezig met hout versnipperen voor hoveniers, aannemers en particulieren. We hebben er een hakselmachine voor. Verder verkopen we groenbemesting, zaden, graszaden – de gemeente is een klant – en drainageslangen. En, niet te vergeten, voorgekiemde pootaardappelen. Die worden veel gekocht door mensen met een volkstuintje. Het voordeel van het voorkiemen is dat je sneller resultaat hebt."
De Maatschap D.C. en C.H. Grinwis doet dus van alles. Het is een divers pakket voor diverse afnemers in een grote regio rond Ouddorp, tot de Rotterdamse haven toe. "We zijn te klein om groot te zijn", zegt Dick. "Daarom hebben we zoveel activiteiten. Dat creëert meerwaarde."
Het familiebedrijf zet de activiteiten van voorgaande generaties voort, zo voelt dat, naast de noodzaak om een boterham te verdienen. Naast de broers was ook de vrouw van Dick, Anneke, actief in het bedrijf. Maar haar fotografiebezigheden lopen zo goed dat Dick nu zelf de administratie erbij doet.

Afbeelding