Afbeelding
Foto: Manon Thijssen

Lambert Kozijnen, Oude-Tonge

Tijdens de economische crisis hebben veel bedrijven personeel ontslagen. Maar Lambert Kozijnen heeft "de boel bij elkaar gehouden", zoals directeur Kees Lambert zegt. "We hebben er met z'n allen de schouders onder gezet. Dat is een sterk punt van een familiebedrijf als het onze: je doet het samen." Lambert Kozijnen is een toonaangevende producent van kozijnen, ramen en deuren.

Het bedrijf is meer dan honderd jaar oud. In 1907 begon Corneel Lambert het timmerbedrijf achter de ouderlijke woning aan de Molendijk in Oude-Tonge. De meeste klanten waren in de beginjaren afkomstig uit het oostelijk deel van Goeree-Overflakkee en Middelharnis. Het liep zo goed dat Corneel in 1918 een eigen werkplaats bouwde aan de Oostdijk. Die was 55 vierkante meter: behoorlijk groot voor die tijd.
Zo legde Corneel het fundament voor het familiebedrijf. Na een halve eeuw, in 1957, nam zijn zoon Arie het bedrijf over. Tal van uitbreidingen en verbouwing volgden. Arie's zoon Kees, de huidige directeur, kwam in 1980 in de zaak. Vanaf die tijd ging Lambert zich toeleggen op het vervaardigen van kozijnen en andere kant-en-klare houtproducten. Dat betekende een grote ommekeer voor het bedrijf.
In 2006 bereikte het familiebedrijf een nieuwe mijlpaal: de verhuizing van de Oostdijk naar de Boezemweg. Het moderne pand met de uitstraling van een houtverwerkend bedrijf is 5.000 vierkante meter groot. Het is uitgerust met een geavanceerd CNC-gestuurd machinepark en een innovatieve spuiterij. Een van de modernste timmerfabrieken van Nederland, inclusief showroom. Lambert: "We kunnen hier efficiënt en duurzaam werken én onze kwaliteit waarborgen."
Bij het bedrijf werken 26 mensen. Op kantoor zijn 9 mensen werkzaam. Drie vakmensen houden zich bezig met het onderhoud van woningen voor woningbouwverenigingen. De overige vakmensen zijn werkzaam in de timmerfabriek.
Behalve Kees zelf zijn zus Connie en neef Niels werkzaam in de zaak. Voor de nodige hand- en spandiensten kan hij altijd een beroep doen op zijn zussen Dineke en Miriam en partner Anneke. Lambert Kozijnen levert kozijnen en deuren aan aannemers in een grote regio. "Van Middelburg tot Den Haag. Onze producten komen in bungalows, maar ook in grotere bouwwerken. De kwaliteit die we toepassen in bungalows, gebruiken we ook bij andere projecten. Dat is een belangrijke kracht. Maar ook voor 'klein werk', een enkel raampje, kan men hier terecht. Ik zeg wel eens: we zijn groot in klein werk. We maken trouwens ook ouderwetse schuiframen en profielen. Kijk, dit raam is voor een historische woning in Goedereede." Even verderop ligt een enorm raam in de vorm van een kruis. Voor een kerk in Rotterdam.

Afbeelding