Afbeelding
Foto: Manon Thijssen

Drukkerij de Waal, Sommelsdijk

Bij Drukkerij de Waal staat inmiddels de vierde generatie Koppelaar aan de pers. Toch worden directeur Henk Koppelaar en zijn zoon, eveneens Henk, nog wel eens aangesproken als 'meneer De Waal'. Op zich is dat niet vreemd: De Waal is een begrip op Goeree-Overflakkee, én ver daarbuiten.

Het familiebedrijf bestaat al negentig jaar. Drie broers – Theun, Leen en Maarten de Waal – richtten het in 1924 op in een pand aan het Zandpad, dat tevens boekhandel was. De broers hadden alle drie zo hun voorkeur. De een hield zich graag bezig met de drukkerij en de productie van papierwaren, de ander met de boekwinkel en nummer drie met de uitgeverij. Drukkerij de Waal – aanvankelijk Gebr. De Waal geheten – en de uitgeverij waren aparte bedrijven en zijn dat ook nu nog. De krant van die uitgeverij zorgde wel elke week voor een grote drukklus. "Dat gebeurde tot 1998 op losse vellen", zegt Henk Koppelaar.
Koppelaars opa kwam in 1930 in het bedrijf. Daarna kwam zijn vader erin. Zelf is de huidige directeur sinds 1973 actief bij de drukkerij, terwijl zijn zoon ook alweer twaalfeneenhalf jaar meedraait. Ze heten alle vier Henk.
In 1955 verhuisde de drukkerij naar het huidige pand aan de Langeweg, het voormalige burgerlijk weeshuis. In de hoogtijdagen liepen er dertien mensen rond. "We deden altijd veel werk voor uitgeverijen. Er zijn hier heel wat boeken gedrukt, bijvoorbeeld voor Deboektant. Daarnaast: verscheidene periodieken, zoals een kerkelijk jeugdblad een zendingsblad en tal van kerkblaadjes. Dat doen we nog steeds, maar de hoofdmoot is tegenwoordig het handelsdrukwerk voor het midden- en kleinbedrijf: briefpapier, enveloppen, afleverbonnen, visitekaartjes... Onze klanten zitten in het hele land. Verder doen we veel familiedrukwerk, meer dan vroeger."
De drukkerij heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De techniek is ingrijpend veranderd: van lood naar offset en digitaal drukken. De eerste pers, die nog altijd in de drukkerij staat, is niet te vergelijken met de andere persen die De Waal bezit. "Je bent nu meer een operator dan een drukker", zegt Koppelaar gekscherend. "Maar wat wij hier doen is en blijft een vak. Een drukkleur mengen, bijvoorbeeld, dat doe je echt niet zomaar."
Drukkerij de Waal telt momenteel vier personeelsleden, onder wie dus twee Koppelaars. "Je kunt hier terecht voor een 'simpel' briefpapiertje, maar ook voor een magazine waarmee je kunt pronken. Wij produceren én adviseren. Dit is een klein bedrijf, maar we kunnen alles.

Afbeelding