De initiatiefnemers van het project: op de achterste rij Bram Kievit (links) en Barend Keijzer. Vooraan links: Lydia van de Kreeke en Simone Gogos.
De initiatiefnemers van het project: op de achterste rij Bram Kievit (links) en Barend Keijzer. Vooraan links: Lydia van de Kreeke en Simone Gogos. Foto: Adri van der Laan

Sjaloomzorg en kerk trekken samen op

STELLENDAM – De Hervormde gemeente van Stellendam en Sjaloomzorg zijn van mening dat er een ontmoetingsplek moet komen, waarin mensen zich welkom voelen. Een plaats waar er tijd en aandacht is voor elkaar, er tijd is voor ontmoeting, tijd om met elkaar dingen te ondernemen. Contacten leggen en verbindingen zoeken is hierbij hun motto. Het is gezien alle ontwikkelingen en veranderingen die ons in 2015 te wachten staan van groot belang dat we omzien naar elkaar. Er zal op alle soorten van zorg moeten worden bezuinigd. Men gaat inloopavonden organiseren voor iedereen die behoefte heeft aan 'ontmoeting en gezelligheid'. De eerste activiteit is op woensdag 15 oktober. Dan wordt er gezamenlijk tomatensoep gekookt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Bram Kievit en Barend Keijzer van de diaconie van de Hervormde (PKN) kerk in Stellendam leggen uit dat men vanuit deze gemeente op zoek was naar een diaconaal project dicht bij huis. De kerk verwacht dat de band van de gemeenteleden met een project hierdoor sterk vergroot zal worden. "We hebben al diaconale projecten in het buitenland ondersteund, maar het blijkt toch dat de betrokkenheid van de gemeenteleden voornamelijk bestaat uit iets aan collectes te geven". Er werd gezocht naar een project dat 'dichtbij' opgestart kan worden en dat ook een positieve invloed heeft op de directie leefomgeving van de gemeenteleden.
Vanuit de kerkelijke gemeente kwam men afgelopen zomer in contact met de Stichting Sjaloomzorg. "We hebben nagedacht over de vraag of we iets voor elkaar konden betekenen", legt Bram Kievit uit. Sjaloomzorg blijkt enthousiast. Lydia van de Kreeke en Simone Gogos van deze zorgorganisatie geven aan heel blij te zijn met het initiatief. In de afgelopen maanden zijn de besprekingen voortgezet en uiteindelijk heeft men besloten om 'gewoon' te beginnen. Er werd gekozen om een ruimte te scheppen waar ontmoeting plaats kan vinden in een sfeer van gezelligheid. Dit alles om de eenzaamheid van veel mensen wat te verlichten. Kortom: omzien naar elkaar. Dit is volgens de mensen van Sjaloomzorg heel belangrijk nu we aan het begin staan van een tijd van forse bezuinigen in de zorg. Het is niet denkbeeldig dat mensen nu er – betaalde – zorg en aandacht weg zal vallen 'tussen wal en schip raken' en het overgrote deel van hun tijd in eenzaamheid zullen doorbrengen. Desgevraagd geven de initiatiefnemers aan dat de doelgroep waar ze hun activiteiten op richten heel breed is. "Iedereen die behoefte heeft aan gezelschap is van harte welkom".
De Hervormde Gemeente heeft ruimte beschikbaar gesteld in haar verenigingsgebouw De Rank. Ook zullen vrijwilligers van deze gemeente, maar ook van daarbuiten, actief zijn. Maar dit wil niet zeggen dat het kerkelijke bijeenkomsten zijn. Bram Kievit en Barend Keijzer benadrukken dat de kerk niet met een 'verborgen agenda' werkt om 'zieltjes te winnen'. Het initiatief is voor alle belangstellenden bestemd, of ze nu wel of niet kerkelijk zijn. Kortom; een sociaal/maatschappelijk project waar een ieder bij aan kan schuiven en aan kan deelnemen.
Men probeert zoveel mogelijk bekendheid aan het initiatief te geven. Huisartsen, maatschappelijke organisaties, ondernemers en andere kerkelijke gemeenten op het westelijk deel van het eiland worden benaderd en gewezen op de mogelijkheid in Stellendam. Ook worden flyers bij lokale middenstanders opgehangen, het komt in sommige winkels op het digitale reclamebord, enz.

Tomatensoep koken

Het is de bedoeling dat er laagdrempelige bijeenkomsten of activiteiten worden georganiseerd. Een vast plan is er nog niet, wel is er al een aantal activiteiten gepland voor het resterende gedeelte van 2014. Iedere maand zullen er meerdere activiteiten zijn. De eerste activiteit is vastgelegd op woensdag 15 oktober. Vanaf 18.30 uur kan men in De Rank, Bosschieterstraat 6 in Stellendam, terecht voor een workshop 'Tomatensoep koken'. De bezoekers van deze inloopavond - die gratis is - kunnen onder begeleiding een verse tomatensoep maken. De tomaten zijn gesponsord door tomatenteler Van Noord uit Oude-Tonge en de ingrediënten worden gratis geleverd door de plaatselijke PLUS Tessemaker. Na afloop kan de zelfgemaakte soep meegenomen worden.
Naast de workshops denken de organisatoren verder nog aan het inrichten van een moestuin, het organiseren van inloopavonden, activiteiten voor jongeren, financiële hulpverlening, enz. Het programma wat in de toekomst zal aangeboden worden zal mede met de deelnemers worden vastgesteld.

Vrijwilligers

De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar vrijwilligers. Mensen die wat van hun tijd ten dienste van de naaste willen stellen kunnen dit aangeven via Sjaloomzorg: 0187-609400 of Lydia van de Kreeke: 06-23506507 of l.vandekreeke@sjaloomzorg.nl.