Afbeelding
Foto: Klazina Tanis

Juwelier Keuvelaar, Middelharnis

Horloges en sieraden, daar draait het allemaal om bij juwelier Keuvelaar in Middelharnis. Exclusieve horlogemerken, briljanten, goud, edelstenen… De zaak aan het Zandpad heeft net een grote verbouwing achter de rug. De indeling is efficiënter gemaakt, de werkplaats is twee keer zo groot geworden, er is extra ruimte gecreëerd voor onder meer de webshop en het interieur is totaal vernieuwd. Mooi is ook dat de gevel uit 1905 weer terug is in het straatbeeld.

Het familiebedrijf bestaat tachtig jaar. In 1934 begon Jaap Keuvelaar in Den Bommel met de verkoop en reparatie van klokken en horloges. In de voorkamer van zijn huis aan de Beneden Oostdijk richtte hij een winkel in. Maar veel klanten op het oostelijk deel van Flakkee bezocht hij met de fiets. Toen Jaap Keuvelaar in 1940 trouwde, vestigden ze zich aan de Westdijk in Middelharnis. Ondanks de oorlog die al snel daarna uitbrak, draaide de winkel goed. Aan het assortiment werden sieraden, zilverwerk en bestekken toegevoegd.

In 1956 volgde een verhuizing naar het huidige pand aan het Zandpad: de voormalige sigarenfabriek van de familie Verrijp. Een enorme stap vooruit. "De winkel kreeg een heel mooi mahoniehouten interieur. Dat was revolutionair in die tijd", vertelt Els Keuvelaar, schoondochter van de stichter van het bedrijf. "Hij hield zich graag bezig met nieuwe ontwikkelingen. Dat zie je ook aan het toevoegen van de optiek. Mijn schoonvader was ook opticien, en goudsmid."

Zijn zoons Jan en Joop kwamen in de zaak. Jan ging op een gegeven moment verder met de optiek. Hij vestigde zich een paar panden verderop. Joop en zijn vrouw Els namen de juwelierszaak in 1975 over. Vier jaar later verbouwden ze de winkel ingrijpend. De zaak werd twee keer zo groot. Meer en meer ging Keuvelaar zich toeleggen op exclusieve horlogemerken en luxere sieraden. De klantenkring groeide tot ver buiten het eiland. "Joop werd diamantgradeur. Ook hij was altijd op zoek naar vernieuwing. Hij zette bijvoorbeeld zelf een juweliersorganisatie op. We gingen ieder jaar naar de horloge- en sieradenbeurs in Basel. Zo liepen we voorop."

In 1996 volgde een nieuwe verbouwing. Het resultaat was een hele luxe winkel, wederom revolutionair. Xander Keuvelaar, de zoon van Joop en Els, kwam in 2005 in de zaak, die hij in 2007 overnam. "Een echte ondernemer", zegt zijn moeder, "met liefde voor het vak en dezelfde vakkennis en gedrevenheid als de vorige generaties. En met hetzelfde oog voor vernieuwing. Kijk maar naar de webshop."

Afbeelding