Piet den Hertog verwacht zaterdag vele bezoekers op De Mèkkerstee. Foto: Hans Villerius
Piet den Hertog verwacht zaterdag vele bezoekers op De Mèkkerstee. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Zaterdag volop actie bij De Mèkkerstee

OUDDORP – Lammetjes in de herfst. Doe als een boer-Dag. Actiemarkt. Er is de komende tijd volop te beleven bij De Mèkkerstee. Aanstaande zaterdag al. Dan houdt de Ouddorpse geitenboerderij haar jaarlijkse Actiemarkt. Ditmaal in combinatie met de Doe als een boer-Dag die Albert Heijn landelijk organiseert en ook op De Mèkkerstee houdt. Vele bezoekers worden er verwacht. En een week later volgt nog een klein geboortegolfje van 25 geiten die, ondanks het jaargetij, moeten lammeren. Dus ditmaal ook tijdens de herfstvakantie lammetjes!

Door Hans Villerius

Voor het publiek is er dus veel te doen op De Mèkkerstee, de komende tijd. Allereerst de Actiedag, die traditiegetrouw garant staat voor een interessant en gezellig aanbod van allerhande 'waar' in tientallen kramen op het Mèkkersteeterrein. Normaal gesproken trekt deze dag al vele bezoekers. Maar nu ook Albert Heijn er haar Doe als een boer-Dag houdt, met tal van activiteiten die verband houden met wonen en werken op een boerderij en het zelf ervaren daarvan, worden nog veel meer belangstellenden verwacht. "Een hele dag ontspanning en gezelligheid", blikt Piet den Hertog van De Mèkkerstee alvast vooruit, "met voor kinderen een boerenzeskamp en twee springkussens, terwijl ook veel verse Flakkeese producten in de schijnwerpers zullen staan. Ook een aantal leveranciers van coöperatie Buutengeweun, die zich presenteert in de zojuist geopende Markthal in Rotterdam, is aanwezig." Daarnaast schenkt Albert Heijn de hele dag gratis koffie.

Hoge onderscheidingen

En natuurlijk, wie dat nog nooit gedaan heeft, kan zaterdag uitgebreid kennismaken met de verrassende smaak van geitenkaas, in verscheidene varianten, die in eigen huis wordt gemaakt.
Daarvan hebben inmiddels twee soorten zeer hoge onderscheidingen behaald tijdens internationale kaaskeuringen. De Mèkkerstee zelf heeft er twee ingestuurd naar keuringen in Engeland. De 'Mèkkerstee Belegen' en de Jerseykaas, die De Mèkkerstee ook maakt, alleen niet van geitenmelk maar van melk van de Jersey koe. Met eerstgenoemde behaalde De Mèkkerstee 'Goud', dus de eerste plaats, en met de andere 'Zilver', de tweede plaats. Enkele citaten uit het juryrapport: 'Rijke goed gebalanceerde kaas met een geweldige textuur en een lange nasmaak!' en 'De kazen danken hun rijke smaak aan de lekkerste biologische geiten- en Jerseymelk die bijzonder romig is. De dieren krijgen de beste voeding en verzorging en dankzij een speciale kaasbereiding en bijzondere receptuur ontstaat de lekkerste biologische kaas.'
"De Jerseykaas doet het inmiddels zo goed dat Albert Heijn het in het assortiment heeft opgenomen", weet Piet. Daarnaast stuurden ook kaashandelaren kazen van De Mèkkerstee in naar kaaskeuringen en ook daar werd twee maal 'Goud' behaald. Voor de 'Mèkkerstee Fenegriek' tijdens een keuring eveneens in Engeland en voor de 'Floortje Fenegriek' op een kaaskeuring in Woerden.

Naast de geitenkazen, als uniek streekproduct, geniet De Mèkkerstee ook bekendheid vanwege het appelgebak, de pannenkoeken én het zelfgemaakte geitenijs, allemaal eveneens uit eigen keuken afkomstig. Genoeg te beleven, te doen én te proeven dus, a.s. zaterdag, op het terrein van de Ouddorpse geitenboerderij. Er is voldoende parkeergelegenheid, waarvoor ter plekke aanwijzingen worden gegeven.