Wethouder Gerrit de Jong en Vera Hersbach van MEE Zuid-Holland zetten hun handtekeningen. Foto: Hans Villerius
Wethouder Gerrit de Jong en Vera Hersbach van MEE Zuid-Holland zetten hun handtekeningen. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Jeugd Ondersteunings Team van start

MIDDELHARNIS – In De Dillenburg te Middelharnis werd vrijdagmorgen 3 oktober formeel de start gegeven aan het Jeugd Ondersteunings Team. Met ingang van 1 januari 2015 treedt de nieuwe Jeugdwet in werking. Dit betekent dat taken en verantwoordelijkheden op het gebied van Jeugdzorg aan de gemeente worden overgedragen. Dat heeft een grote impact. Hulpverlening aan jeugd en gezin is zo specifiek, complex en veelomvattend dat de aanpak van jeugdzorg, naast de inzet van de wijkteams, vanuit een krachtig en deskundig team zal worden uitgevoerd: het Jeugd Ondersteunings Team. Met het ondertekenen van een privacyreglement en een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Goeree-Overflakkee en diverse lokale partijen bij wie Jeugdhulp is ingekocht, werd vrijdag de start van het JOT een feit.

Door Hans Villerius

Tijdens de startbijeenkomst gaf wethouder Gerrit de Jong aan dat van het JOT "heel wat wordt verwacht". Maar ook dat de wethouder dit een "heel mooi moment" vond. "Want waar op 1 januari 2015 de nieuwe Jeugdwet ingaat, wordt net na 1 oktober, dus enkele maanden eerder al, het nieuwe Jeugd Ondersteunings Team gestart dat in de praktijk de Jeugdzorg ten uitvoer zal gaan brengen. Dit is mijn droom voor de toekomst, dat straks het jeugdzorgelijke niet al te zorgelijk meer is. We hebben hier vanmorgen een team van professionals bijeen om het heel goed te gaan doen. Hier, in dit gebouw, zit voor heel Goeree-Overflakkee hét centrum voor jeugd en gezin. Vele partners die het nieuwe plan voor Jeugdzorg omhelzen als het model voor Goeree-Overflakkee. Alles zit híer en de regie vindt hiervandaan plaats. De ambitie is om in de toekomst nog meer naar ons toe te halen, zodat er straks geen jongeren tussen wal en schip vallen. Ik hoop dat ook de scholen met hun zorgvragen voor leerlingen hier zullen aanhaken."
Na zoveel mooie woorden was het tijd om de overeenkomsten te ondertekenen. In de persoon van wethouder De Jong deed de gemeente Goeree-Overflakkee dit samen met de overige partijen die deelnemen in het JOT: MEE Zuid-Holland, Trivium Lindehof, Stek, Lucertis, Bureau Jeugdzorg, Flexus Jeugdplein en het basis- en voortgezet onderwijs.