Heleen Buth-Villerius signeerde vorige week woensdagmiddag haar nieuwste kinderboek in 'De Snoeperij' te Dirksland. Foto: Hans Villerius
Heleen Buth-Villerius signeerde vorige week woensdagmiddag haar nieuwste kinderboek in 'De Snoeperij' te Dirksland. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

'Hebbes!'

DIRKSLAND – Waar kun je, als schrijfster van onder andere kinderboeken en als oud-inwoonster van Dirksland, nu het best je nieuwste boek presenteren dan in één van de meest knusse panden van één van de meest karakteristieke straten van dit dorp en waar heel graag juist kinderen ook naar binnenkomen. Die gedachte zat er bij Erica Groenendijk, eigenaar van 'De Snoeperij' aan de Straatdijk achter, toen ze hoorde dat er rond de Kinderboekenweek weer een nieuw boek verscheen van de hand van Heleen Buth-Villerius. 'Wat zou 't leuk zijn als ze deze nieuwste pennenvrucht híer, in mijn winkeltje, zou presenteren!', vond Erica. En toen ze Heleen dit voorstel deed, vond díe dat ook!

Door Hans Villerius

Zodoende lag vorige week woensdagmiddag een hele voorraad van het boekje 'Hebbes!' uitgestald in De Snoeperij. En konden belangstellenden een exemplaar aanschaffen, compleet voorzien van een paraaf van de auteur. Echt heel druk is het niet geweest, maar gezellig was het alleszins.

Dierenvriend

'Hebbes!' gaat over allerlei bijzondere voorvalletjes die Daan, als zesjarige hoofdpersoon, meemaakt met dieren. Daan, een echte dierenvriend, probeert altijd het goede voor dieren te zoeken, zeker als er iets mis is met ze. Bijvoorbeeld een vogel die tegen het raam is gevlogen. Of een mug die in een spinnenweb terecht is gekomen. Of een spreeuw in de kerk. Of muizen in de kast… Graag wil Daan alle dieren helpen, maar dat gaat ook wel eens mis…

Andere Boodschap

Heleen probeert in het boekje kinderen niet alleen leuke verhaaltjes aan te reiken, maar als het te pas komt ook een ándere Boodschap door te geven. Uiteraard ook op kinderniveau. Bijvoorbeeld bij het verhaal over het schaap dat vast zat in een bramenstruik. De link naar de ram die met zijn hoornen in de verwarde struiken vastzat in de geschiedenis van Abraham toen hij zijn zoon Izak moest offeren, lag als het ware voor het oprapen. Een mooie gelegenheid om ook iets door te geven over hét Offer waarmee hét Lam Zich vrijwillig heeft overgegeven en daarvoor niet wegliep.

Zelf meegemaakt

'Hebbes!' omvat niet één verhaal, maar in het 77 pagina's tellende boekje staan meerdere verhalen, die Heleen allemaal ontleend heeft aan wat ze zelf aan dierentoestandjes heeft meegemaakt. Dingen die leuk genoeg waren en inspiratie voldoende gaven om ze later nog eens te gebruiken in een leuk kinderboekje. Voor jongens en meiden aan wie het kan worden voorgelezen als ze een jaar of vier zijn, en die het op de leeftijd van zes jaar zelf kunnen lezen. Ofwel AV3.
'Hebbes!' is het elfde kinderboek dat Heleen schreef, naast een roman voor volwassenen, een jubileumboek en een boek met Flakkeese verhalen. Allemaal uitgaven van Den Hertog en voorzien van leuke tot prachtige illustraties. Ditmaal verluchtigde Anita Engelen het boek. Daarnaast werkte Heleen mee aan een verhalenbundel.
Momenteel is ze al weer aan een nieuwe klus bezig. Opnieuw een kinderboek en ook weer over 'dierendingen' die ze zelf bij de hand heeft gehad.
Eerst 'Hebbes!' maar lezen. Voor € 7,90 ligt het in de winkel. Of bij u thuis.