Het nieuwe logo, dat gepresenteerd werd op het strand aan de Brouwersdam. Foto: p.r.
Het nieuwe logo, dat gepresenteerd werd op het strand aan de Brouwersdam. Foto: p.r. Foto: Hans Villerius

Websites Nederland stopt, maar gaat ook door…

STELLENDAM – "Na 10 jaar vinden we het wel genoeg... Niets blijft hetzelfde. Daarom stoppen we met Websites Nederland." Met dit nieuws trad dit bekende Stellendamse bedrijf vorige week naar buiten. Enkele weken geleden meldden we in deze krant al dat er zoiets aan zat te komen en dat we u wel nader zouden informeren als het zo ver was. En dat is het nu. Maar tegelijkertijd meldt het bedrijf: "Voor iedereen die denkt, wat is dit? Geen zorgen. We blijven open." Wat is er aan de hand? Heeft een virus toegeslagen? Of is een hacker actief geweest…? We polsten maar even bij directeur Pieter Struik zelf.

Door Hans Villerius

En die valt meteen met de deur in huis: "Nee, we blijven zeker doen waar we goed in zijn: online succes maken. Sterker nog, we varen al tien jaar een rechte strategische lijn. Lees onze welkomsttekst van tien jaar geleden er maar op na. 'Websites Nederland realiseert hoogwaardige internetoplossingen. Wij richten ons voornamelijk op de business to business markt. Onze kracht ligt in het meedenken vanuit uw organisatie, of zelfs vanuit de klanten van uw organisatie. Geheel in de lijn van uw overige communicatie zetten we digitale media in, om kostenbesparingen, verkoopimpulsen of naamsbekendheid te realiseren en/of te vergroten'. Tien jaar oud, maar knots-actueel", aldus Struik.

Nieuwe naam

"Websites Nederland is opgericht in 2004", vertelt hij verder, "met een heldere doelstelling: Websites Nederland zou het bureau worden dat professionele en succesvolle websites zou gaan maken. Beter dan alles wat er was. Veel beter! Voor klanten in heel Nederland. Een bedrijf met een no-nonsense instelling en een dito naam. En dus vertelde de naam 'Websites Nederland' in één klap ons hele verhaal. Tien jaar later kunnen we trots constateren dat we ons doel van toen hebben behaald: we máken vernieuwende, professionele en succesvolle websites. En dat dóen we voor klanten in heel Nederland, en inmiddels ver daarbuiten. Tijd dus voor nieuwe ambities. En voor een nieuwe naam."

Het hele web

Die behoefte is niet van gisteren, vervolgt Pieter Struik. "In de loop van de tijd hebben we de vragen van onze opdrachtgevers en onze producten en diensten zien veranderen. We maken allang niet meer alleen maar websites. We merkten zelfs dat het woord 'websites' in onze naam af en toe voor verwarring zorgt. Tien jaar geleden was een website een eindproduct. Tegenwoordig is het een onderdeel van een online strategie. Niet meer de website is het middel, maar het hele web! Wij verwachten dat 'alles' met 'alles' gaat communiceren. En dat web is ons speelveld. Wij zijn van mening dat de rigide omgeving van een website steeds meer zal wijken voor een flexibele en context-gestuurde weergave van data. Via sites, mobile devices, wearables, social media, 'internet of things' en via middelen en mogelijkheden waar we vandaag de dag nog geen weet van hebben. Vastomlijnde corporate websites in de huidige vorm zullen verdwijnen en opgaan in veel bredere online strategieën."

WebNL

"Wij willen voorop lopen in deze ontwikkelingen", legt Struik ten slotte uit, "en we willen onze opdrachtgevers kunnen adviseren en begeleiden in de processen die daarbij worden doorlopen. We willen maximaal online succes blijven behalen voor onze klanten. Als internetprofessionals bieden we de capaciteit om organisaties te begeleiden en te ondersteunen naar online succes. Bij die ambitie hoort een andere naam, vinden wij. Een korte en krachtige naam. Een naam die de complexheid van het web terugbrengt tot de eenvoud die wij onze klanten willen bieden. Een naam die laat zien waar we vandaan komen en een naam die klaar is voor de toekomst. Want wij zijn klaar voor ons volgende decennium. Wij zijn WebNL."
Het raadsel is opgelost. Het Stellendamse bedrijf gaat onverminderd door. Slechts de naam Websites Nederland heeft opgehouden te bestaan. Als WebNL gaan ze verder.