Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Bikkel en Mark krijgen de vrijheid

OUDDORP - Wat onwennig kijken de twee zeehonden om zich heen als het luik wordt opengetrokken. Maar al snel daarna schuifelen ze naar de waterkant, de zee lonkt. Onder het toeziend oog van fotografen, filmers en een flink aantal bezoekers kiezen Mark en Bikkel het ruime sop. Iemand in het publiek zegt even later: "Kijk, hij heeft al een vis te pakken."

Tekst en foto: Martijn de Bonte

"Zo'n honderd tot hondervijftig mensen", schat bestuurslid Jaap van der Hiele het aantal bezoekers. "Het was gewoon een gezellige drukte." De vrijlating verliep goed, al vertelt Hiele wel dat de organisatie werd verrast door het snel opkomende water. De twee zeehonden zijn de eerste 'huilers' uit de nieuwe opvang A Seal in Stellendam die zijn vrijgelaten. Allebei de zeehonden waren hun moeder kwijt. Mark is op 10 augustus gevonden bij Hoek van Holland, Bikkel is een paar dagen later gevonden in de omgeving van Amsterdam. Na zeven weken verzorging waren ze voldoende aangesterkt om voor zichzelf te kunnen zorgen. De adoptanten: De Drie Linden Makelaardij en Landschapscamping De Vlugtheuvel mochten het luik opentrekken.

Vijfendertig kilo

Het moment waarop de opgevangen zeehonden worden uitgezet hangt af van verschillende factoren. Ze moeten minstens dertig kilo, maar liever nog zo'n vijfendertig kilo wegen. Daarnaast moeten de dierenartsen aangeven dat de zeehond gezond is en moeten de dieren voor zichzelf kunnen zorgen. Dat kunnen de verzorgers zien door het gedrag in het 'grote' bad te observeren. Als de zeehonden met de aangeboden vissen gaan spelen en zelf vissen pakken gaat het de goede kant op.

Merkteken

Het is nog niet duidelijk wanneer de volgende zeehonden worden uitgezet. De zelfstandige zeehonden worden in de toekomst niet altijd in Ouddorp losgelaten, maar verspreid over verschillende locaties in Zuidwest-Nederland. Altijd in de buurt van een groep zeehonden, zodat ze daarbij kunnen aansluiten. De zeehonden die de vrijheid krijgen worden allemaal voorzien van een merkteken in de achterflappen, daarop staat een volgnummer en het telefoonnummer van A Seal. Op die manier kunnen de zeehonden worden herkend als ze in de toekomst ergens worden opgevangen.

Veel gerealiseerd

De afgelopen periode hebben ongeveer duizend bezoekers per maand een kijkje genomen in de opvang. Van der Hiele is er blij mee. "Het zijn niet alleen mensen uit de regio, maar ook Duitse toeristen en touringcars die een stop maken om de zeehonden te bezoeken. We krijgen veel steun van het bedrijfsleven en betrokken partijen. Daarnaast zijn vrijwilligers onmisbaar voor de zeehondenopvang. Er is in een korte periode veel gerealiseerd. Van der Hiele: "Dat is buitengewoon."