Burgemeester Grootenboer overhandigt de attentie aan Willem Janssen. (Foto: Jaap Ruizeveld)
Burgemeester Grootenboer overhandigt de attentie aan Willem Janssen. (Foto: Jaap Ruizeveld) Foto: Adri van der Laan

Afscheid jongerenwerker Willem Janssen

OUDDORP - "Een jongerenwerker die kernkwaliteiten in praktijk brengt. Een luisterend oor biedt aan de doelgroepen. Iemand die verbindt en vraagstukken tot een oplossing weet te brengen". Gloedvolle woorden van waardering en bewondering van burgemeester Ada Grootenboer donderdagavond gericht aan Willem Janssen van de stichting Push (Hellevoetsluis). Na ruim 5 jaar komt er op 1 januari 2015 een eind aan de inzet van deze sympathieke werker die in de halfjaarlijkse vergadering van de buurtpreventieteams Ouddorp (Oost/Zuid) formeel afscheid nam. Hij stond overigens aan de wieg van buurtpreventieteams in meerdere dorpskernen op het eiland.

Door Jaap Ruizeveld

Voor het laatst leidde hij de vergadering in gebouw Eben Haƫzer in Ouddorp. Op dat moment nog niets vermoedend van de aandacht die deze avond aan zijn afscheid geschonken zou worden. Er komt, door bezuinigingsmaatregelen, ook voor jongerenwerk minder geld uit de gemeentekas beschikbaar en dat betekent dat de werkzaamheden/de taken van Willem Janssen nu over meerdere personen verdeeld moeten worden. "Een man van het eerste uur die als initiator veel acties constructief heeft opgezet. Die een spin in het web was. Een fantastische schakel tussen jongerenwerk/wijkopbouwwerker, politie, buurtpreventieteams, jongeren en bewoners. Die op locaties directe contacten legde met jongeren en daardoor problemen bespreekbaar maakte en resultaten boekte". Burgemeester Grootenboer, die de gehele vergadering belangstellend bijwoonde, dankte Janssen voor zijn inzet en overhandigde hem een gemeentelijke attentie.

Passie

Wijkagent Cor van Heemst gaf namens de politie uiting aan de passie die Willem Janssen altijd uitstraalt als het om jongeren gaat. " Je hebt bijgedragen aan het verbeteren van de veiligheid voor wijkbewoners en in groter verband voor onze samenleving". Daan Pijl, coƶrdinator buurtpreventieteam Ouddorp Oost, zei namens de teams: "We zullen je inzet en aanwezigheid missen. Wij hebben altijd een warm gevoel gehad bij je aanpak en betrokkenheid". Beide sprekers overhandigden als waardering ook attenties.

Oude rot

"Ik ben al een oude rot die ruim 30 jaar het als een uitdaging heeft beschouwd om met jongeren en randjongeren om te gaan. Destijds vanuit probleemwijken in Utrecht tot hier al weer vele jaren in Hellevoetsluis en op Goeree-Overflakkee. Ik heb me ingezet om problemen en overlast aan te pakken. Dat gedaan in samenwerking. Zoiets kan je niet alleen. Alle schakels, jongerenwerk, wijkagent, gemeente en bewoners, zijn hierbij belangrijk. Samen optrekken met enthousiaste vrijwilligers in buurtpreventieteams was voor mij onmisbaar", zei Janssen in zijn dankwoord. "Bruggen slaan met doelgroepen en contacten laten uitgroeien. In het begin is dat weleens moeilijk. Hoe ga je met specifieke groepen om? Hoe werkt het? Dat constructief - met alle betrokkenen - uitbouwen was en is dan mijn drijfveer. Het is jammer dat ik 1 januari 2015 moet stoppen. Ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan".