Peter Visser van Ondernemersvereniging Middelharnis vindt dat het winkelgebied meer een eenheid moet vormen.
Peter Visser van Ondernemersvereniging Middelharnis vindt dat het winkelgebied meer een eenheid moet vormen. Foto: Adri van der Laan

Ondernemersvereniging Middelharnis wil verbindingen leggen in centrumgebied

MIDDELHARNIS - Anderhalf jaar geleden trad het nieuwe bestuur van Ondernemersvereniging Middelharnis aan. In de tussenliggende tijd heeft men er alles aan gedaan om samen met de leden weer nieuw elan in de vereniging en in de detailhandel van Middelharnis aan te brengen. Er is een aantal positieve ontwikkelingen te melden, "maar we zijn er nog niet", waarschuwt voorzitter Peter Visser.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Evenals veel winkelcentra in Nederland heeft ook het winkelbestand van Middelharnis fors te lijden gehad onder de financiële crisis. Hierbij kwamen ook nog de toenemende verkoop via internet en de mobiliteit van de consument. Het blijkt moeilijk om als 'gewone' winkelier het hoofd boven water te houden. Voorzitter Peter Visser van Ondernemersvereniging Middelharnis legt uit dat het juist in een tijd dat het allemaal wat moeilijk wordt voor de detailhandel, zaak is om nauw samen te werken. En dat is ook het streven geweest van het vernieuwde bestuur van de Ondernemersvereniging.
Het bestuur is voortvarend te werk gegaan. Eén van de eerste zaken die men onderhanden nam is het vergroten van het draagvlak. Het aantal leden moest daarvoor verhoogd worden. "Bij onze start hadden we zo'n 40 á 50 leden en dit aantal is bijna verdubbeld. We hopen dit jaar een ledenaantal van 100 te bereiken", legt Peter Visser uit. Daarnaast moeten er initiatieven ontplooid worden om meer mensen naar D'n Diek te krijgen, want een goed florerend winkelbestand staat of valt met het aantal mensen dat de winkels bezoekt.

'Leuk'

Volgens Visser moeten de ondernemers ernaar streven dat winkelen op D'n Diek leuk blijft of weer leuk wordt. Er wordt wel eens gezegd dat er "nooit iets te beleven valt" op D'n Diek, maar dat is volgens hem niet waar, want de bij de Ondernemersvereniging aangesloten winkels doen er alles aan om van winkelen weer een belevenis te maken. "Wij hebben de Havendag, de Koningsdag, de Diekdagen, de Omloop, de GO-Classic. Dit zijn allemaal evenementen die veel publiek trekken en waar men ook op probeert in te spelen". Daarnaast kunnen nog worden genoemd: de intocht van Sinterklaas, de feestmaandactie aan het einde van het jaar en de verschillende thema zaterdagen. Maar de ondernemers hebben niet altijd veel tijd om te investeren in extra zaken en activiteiten gericht op het winkelcentrum als geheel. Volgens Visser zijn het stuk voor stuk hardwerkende mensen die er alles aan doen om hun eigen winkel draaiende te houden. Het bestuur van de Ondernemersvereniging zou dan ook graag met vrijwilligers in contact komen die vooral bij het organiseren van extra activiteiten een steentje bij willen dragen.

Verbinden

In de ogen van Peter Visser is het niet zo moeilijk om van Middelharnis een nog aantrekkelijker winkelgebied te maken met de aanwezige ingrediënten voor een attractief winkelcentrum. Hij zou graag zien dat het winkelgebied en de andere bezienswaardigheden meer een eenheid zouden gaan vormen. 'Verbinden' is volgens hem dan ook het sleutelwoord voor de toekomst. Hij noemt een aantal voorbeelden. De haven, de winkels en de bibliotheek aan het parkeerterrein bij het Kerkepad in Middelharnis, de winkels op het Zandpad onderling en die aan het Beneden Zandpad zouden meer een eenheid moeten gaan vormen. Door de ontwikkelingen rondom de haven van Middelharnis zouden plannenmakers er alles aan moeten doen om de haven meer te integreren in het winkelgebied. "Uit de havenkom van Middelharnis zouden de vaste ligplaatsen kunnen verdwijnen en plaatsmaken voor passantenplaatsen. Passanten zouden dan direct in het centrum aan kunnen meren en daar ook hun inkopen of vertier kunnen zoeken". Verder pleit de Ondernemersvereniging ervoor om zowel 'de gaten' op D'n Diek als het Beneden Zandpad aan te pakken. "Er staat een muziektent die nauwelijks wordt gebruikt. Dit moet toch anders kunnen. Hetzelfde geldt voor het Diekhuusplein. Een mooie open ruimte die over het hele jaar gezien niet ten volle wordt benut. Zou een mooie verbinding vormen tussen bijvoorbeeld 't Croissy en de overige detailhandel aan het Beneden Zandpad.

Markt op parkeerplaats

Wat Peter Visser betreft zou ook het parkeerterrein aan het Kerkepad beter benut kunnen worden. "Misschien zou de weekmarkt van de Voorstraat van Sommelsdijk verplaatst kunnen worden?" En wat te denken van een wekelijkse zaterdagmarkt op het Diekhuusplein met streekproducten van ons eiland? Het zou ook heel goed zijn als enkele oudere parkeerterreinen een wat 'vriendelijker of wat groenere' uitstraling zouden krijgen.

Gemeente

Om de detailhandel een stevige impuls te geven, ligt er ook een grote taak bij de gemeente en projectontwikkelaars. De ondernemersvoorzitter begrijpt wel dat de gemeente geen 'pot met geld' heeft staan om de detailhandel te helpen. Wel vindt hij dat met het samenstellen van de nieuwe 'detailhandelsvisie' de gemeente er alles aan moet doen om het winkelbestand gezond te houden. Visser vindt het streven naar een aantrekkelijk winkelcentrum D'n Diek voor de gemeente Goeree-Overflakkee haarfijn aansluiten bij de 'Eilandmarketing' en zou van dat project een onderdeel moeten zijn.

Leegstand

Er staat in Middelharnis een aantal winkelpanden leeg. De Ondernemersvereniging beseft dat lege winkels niet zo uitnodigend zijn voor het winkelend publiek. Maar tegen leegstand kan men niet zoveel doen. Hoge huurprijzen maken het voor startende ondernemers extra moeilijk, maar de prijzen naar beneden bijstellen, dat kunnen alleen de verhuurders of eigenaren. Wel zouden volgens Visser de gemeente en projectontwikkelaars eens moeten onderzoeken of het mogelijk is om meer gebruik te maken van de combinatie wonen en winkels. In leegstaande winkels zouden gemakkelijk appartementen kunnen worden gemaakt. "Als er mensen wonen ziet het er veel aantrekkelijker uit dan lege winkeletalages". Verder vindt Visser dat gemeente het meer zou moeten stimuleren om grotere winkelbedrijven naar het centrum van Middelharnis te halen, want het is ook voor de kleine winkelier belangrijk dat veel mensen de weg naar het centrum van Middelharnis kunnen vinden. "Een Action zou als publiekstrekker zeker in het centrum passen". Om D'n Diek aantrekkelijk te houden zouden volgens Visser de eigenaren verplicht moeten worden om leegstaande panden toch een fraaier aanzicht te geven.
De Ondernemersvereniging voert veel gesprekken met de gemeente. Ze hoopt dat ze samen met de overheid en projectontwikkelaars het centrum van Middelharnis en Sommelsdijk tot een aantrekkelijke eenheid te maken, van het Sommelsdijkse Streekmuseum tot de nog te renoveren 'Parel van de Delta'.

Ook in de herfst feest op D'n Diek

Het is herfst en de herfstvakantie komt in zicht. De herfst is een feestelijke afsluiting van een mooie zomer. En dat willen ondernemers op D'n Diek uitstralen. Op zaterdag 11 oktober zullen verschillende winkels op een bijzondere manier aandacht besteden aan deze herfstdag. Muziek, een hapje of een drankje, een speciale aanbieding, de promotie van een bijzonder product, enz. Ga het zelf ontdekken en beleef wat er allemaal aan creatieve ideeën is ontstaan en tot uitvoer is gebracht. De deelnemende winkels zullen als zodanig herkenbaar zijn. Op 11 oktober kunt u van uw bezoek aan het winkelcentrum D'n Diek een feestelijke belevenis maken.