Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Barrelrun haalt € 10.000,- op voor huifbedrijden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Netwerken, geld inzamelen voor het goede doel en plezier maken. Dat zijn de drie ingrediënten van de Barrelrun. Een evenement waarbij teams op pad gaan in een oude auto, die hooguit vijfhonderd euro mag kosten. De Barrelrun wordt georganiseerd door Kiwanis Goeree-Overflakkee, de deelnemers komen niet alleen van het eiland maar ook uit Zeeland en andere delen van Zuid-Holland.

Door Martijn de Bonte

Jaco van Oostenbrugge, van JD Repair in Stellendam, is één van de initiatiefnemers van het evenement. Nadat hij had deelgenomen aan een Cheap Car Challenge elders in het land, was hij erg enthousiast over het fenomeen. Samen met andere leden van Kiwanis heeft hij vervolgens de Barrelrun opgezet. Hij vertelt dat de tweede editie goed is verlopen, op één na hebben alle barrels de eindstreep gehaald.
Deelnemers vinden hun barrel op Markplaats of bij een autohandelaar. Het lukt de deelnemers om voor weinig geld bijzondere auto's op de kop te tikken. Een gele jeep, een oude taxi, een buitenlandse politiewagen en dikke BMW's zijn een greep uit de deelnemende auto's. De auto moeten voorzien zijn van apk en verzekering, verder mogen deelnemers zich uitleven op het 'pimpen' van hun auto, zolang dit binnen de regels van de wet blijft.
"Drie erg leuke dagen," vat een deelnemer de Barrelrun samen. Het evenement startte donderdagmorgen bij Tieleman Keukens. Na een ontbijt zijn de barrels in optocht vertrokken richting België, de eerste 'opdracht' was paintballen in Rijkevorsel. Daarna vervolgde de tocht richting Gent, het eindpunt voor donderdag. Vrijdag is de bonte optocht verder gereden richting Maastricht, onderweg was er een wijnproeverij en een survivalkamp. De overnachting vond plaats in één van de grotten. Vanaf Maastricht zetten de barrels koers richting Melissant.
"Dit had ik nooit verwacht," zegt Hans Koldijk sr. als hij de cheque met daarop het bedrag van tienduizend euro in ontvangst neemt. Het geld wordt gebruikt om mensen met een lichamelijk handicap te laten bewegen en op die manier klachten als spasmen en obstipatie te verminderen. De huifbed is een stalen constructie, waarbij er over de ruggen van de paarden een zeil is gespannen. De cliënt op het zeil ontspant door de bewegingen, de warmte van de paarden en de sfeer.
Aan de Barrelrun is een originaliteitsprijs verbonden. Nummer twee was het team van de Sinke groep. Het team van Xsarus ging er uiteindelijk met de prijs vandoor. Hun Volvo stationwagen viel op doordat deze van boven tot onder was beplakt met bosgrond en voorzien van boomstammetjes. Van Oostenbrugge, die de prijs uitreikt, voegt er aan toe: "Maar ik vond de witte Mercedes met de Arabieren in lange gewaden ook erg leuk."


Na afloop staan de barrels in slagorde opgesteld bij het eindpunt, een aantal exemplaren hebben hier en daar wat deuken opgelopen. Kinderen spelen bovenop de auto's. Een man zegt met een brede lach tegen de ventjes: "Dat moet je thuis bij papa's auto ook gewoon doen."

<kader> Sponsors
De Barrelrun wordt mogelijk gemaakt door sponsoring van diverse bedrijven. Hoofdsponsor van de tweede editie was Hanse Staalbouw, verder leverden Visser & Visser en adviesgroep De Vogel een belangrijke bijdrage aan het evenement. Daarnaast waren nog diverse andere sponsoren die hun steentje hebben bijgedragen aan de Barrelrun.