Afbeelding
Foto: Jaap Ruizeveld

Raad gaat zich uitspreken over stedenband met Ladek Zdroj

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een stedenband tussen Goeree-Overflakkee en Ladek Zdroj in het zuidwestelijk deel van Polen, komt als gespreksonderwerp op de agenda van de gemeenteraad. De politici kunnen dan aangeven of zij de uitgangspunten onderschrijven die het comité voor deze stedenband heeft geformuleerd in een notitie die deze maand aan de fracties is aangeboden, samen met de bijlage Overdrachtsdocument vanuit de voormalige gemeente Goedereede. Een datum van bespreking wordt nog nader vastgesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Burgemeester Grootenboer gaf dit als conclusie aan na een toelichting en informatie van de voorzitter van het Ladek-comité, Harrie Scholtens, op de notitie. De voormalige gemeente Goedereede ging in mei 2001 een officiële stedenband aan met Ladek Zdroj. In april 2013 besloot het college van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee in principe ook in te stemmen met het aangaan van de stedenband. Een comité werd verzocht de mogelijkheden te onderzoeken en uit te werken en met concrete voorstellen te komen. In de gemeentebegroting is hiervoor een bescheiden bedrag van 2500 euro opgenomen. Het comité bestaat uit Harrie Scholtens, Jan-Kees v.d. Klooster (jeugdbrandweer), de raadsleden Henk v.d. Meer en Petra 't Hoen alsmede Helma Hilders.

Concrete vragen

Voorzitter Scholtens vraagt de raad om in te stemmen met de uitgangspunten van de notitie van het comité, het document te onderschrijven en de Poolse gemeente Ladek Zddroj hiervan in kennis te stellen. Na een reactie vanuit deze stad vervolgens een beperkte delegatie vanuit college en raad te formeren om in Ladek de stedenband met de gemeente Goeree-Overflakkee officieel te bekrachtigen. Verder in te stemmen dat het comité als organisator van gemeentelijke activiteiten en ervaringspunt kan optreden voor verenigingen, scholen, brandweer en andere instanties. Tenslotte akkoord te gaan met het meer zichtbaar maken van de stedenband door een informatieve website.

Contacten

In vogelvlucht wordt aangegeven welke contacten er inmiddels zijn (of zijn geweest) op het terrein van o.a. onderwijs (CBS-school Goedereede-Havenhoofd), brandweer Ouddorp, cultuur (Goedereede) en sport (WFB-evenement). In een stedenband is geen plaats voor het organiseren van snoepreisjes. Wel om contacten te leggen, elkaars cultuur te beschouwen, informatie uit te wisselen en kennis te delen over vertegenwoordigende democratie. Het 'buiten de deur' en over de grens kijken is wederzijds een goede zaak. Het comité vindt dat er talrijke activiteiten ontplooid kunnen worden die door verenigingen en/of particulier initiatief zelf verder moeten worden opgepakt maar waarbij het comité een adviserende rol kan vervullen. Ook geeft het comité aan dat zij contacten kan leggen met de Rotaryclub Goeree-Overflakkee om contacten die er bestonden weer op te pakken om het bedrijfsleven in Ladek een impuls te geven en zienswijzen aan te reiken over economische ontwikkelingen.

Oorsprong

De oorsprong van de stedenband voert terug naar 1997 toen in het gebied rond Ladek in Polen rivieren overstroomden en zorgden voor veel schade en overlast. Via het toenmalige Overlegorgaan Goeree-Overflakkee (OGO), waarvan de gemeente Goedereede op dat moment het voorzitterschap vervulde, werd besloten om 48.000 gulden (een gulden per inwoner) voor een hulp-projectplan beschikbaar te stellen. Met dit geld zijn toen drie bruggetjes hersteld die voor het lokale verkeer van groot belang waren. De contacten werden verbreed naar o.a. het aandachtsveld brandweer. Er kwam een uitwisseling tussen de jeugdbrandweerkorpsen van Ouddorp en Ladek en in natura zijn twee brandweerauto's (Ouddorp en Stad aan 't Haringvliet) en een vuilniswagen die hier vervangen werden, overgedragen. Ook was er een stageplek van enkele weken van de gemeentesecretaris uit Ladek bij de toenmalige gemeente Goedereede.