Afbeelding
Foto: Manon Thijssen

Familiebedrijven op GO

Het Binnenhuis, Middelharnis

Het Binnenhuis presenteert zich met de leus 'de betere woninginrichting sinds 1920'. Over de geschiedenis valt heel veel te vertellen, maar Jan Campfens en zijn zus Julia – die het bedrijf samen runnen met Jans vrouw Janny – hebben het liever over nu en straks. Duidelijk: Het Binnenhuis is klaar voor de toekomst.

In november 2006 verhuisde Het Binnenhuis van het Zandpad naar het huidige pand aan het Gedempt Kanaal 105. Aanvankelijk voor een jaar, maar bijna acht jaar later is de gerenommeerde interieurzaak daar nog steeds te vinden. In die periode is er wel wat veranderd. Ten eerste hadden de economische omstandigheden enige invloed op de aanschaf van luxe artikelen, waaronder de raamdecoratie (en gordijnen) en vloeren (behalve van hout en steen) van Het Binnenhuis. Ten tweede sprong de waterleiding boven het winkelpand, met een overstroming op 13 mei 2014 als gevolg.
Voor Jan en Julia Campfens was dit de aanleiding om de bakens te verzetten. Van de nood een deugd te maken, kun je ook zeggen. "Natte voeten werken verfrissend. We hebben alles vernieuwd. Fris, het nieuwste van het nieuwste. Gericht op de toekomst."
De bovenverdieping, waar Het Binnenhuis de producten in showkamers toonde, is weg. Dat heeft te maken met een verandering bij het winkelend publiek. "Klanten hebben zich veel meer georiënteerd als ze hier komen. Ze weten vaak al wat ze willen. Wij zijn daar dus minder tijd aan kwijt. Vroeger was je soms wel een halve dag met een klant bezig. Dat is niet meer. Men wil vooral zien wat we te bieden hebben", vertellen Jan en Julia. Het assortiment is niet veranderd. "We zijn rijk gesorteerd: van klassiek tot modern. Dat zijn we altijd geweest."
Een tweede belangrijke verandering is dat Het Binnenhuis veel meer samenwerkt met collega-bedrijven, in plaats van alles zelf uit te voeren. Een goed voorbeeld is Nieuw Rijsenburgh, waar Het Binnenhuis de appartementen samen inrichtte met Van Welsenis Projectstoffering, Visser Meubelen en Kroon Oude-Tonge. "We benutten elkaars capaciteiten. Gezamenlijk sta je sterker."
De zaak is in 1920 aan het Zandpad gesticht door de opa van Jan en Julia Campfens. Zij namen Het Binnenhuis – de naam is in de jaren vijftig geïntroduceerd – in 1989 over van hun vader en moeder. Bijna een eeuw na de oprichting is er veel veranderd. Denk alleen al aan de website en Facebook, bijgehouden door Martine, de dochter van Jan en Janny.
Wat gebleven is, is het streven naar perfectie, de liefde voor het vak en het nakomen van afspraken. "Wat wij doen is geen werk, maar een manier van leven."

Afbeelding