Afbeelding
Foto: Manon Thijssen

Familiebedrijf van het Jaar

M. van Zanten Zand- en Grindhandel, Middelharnis

Zand erover. Dat is de slogan van M. van Zanten Zand- en Grindhandel. "Niet te veel praten, gewoon doen", legt Machiel van Zanten uit. Hij is de vierde generatie in het familiebedrijf in Middelharnis. Dat gold ook voor Marius die de slogan heeft verzonnen, maar op jonge leeftijd is overleden. Zo is 'zand erover' een begrip ter nagedachtenis aan Marius geworden. Machiel runt het bedrijf samen met zijn vrouw Cindy, zijn vader Piet en zijn moeder Loes. De vijfde generatie is er ook al, zoon Masz, drie maanden oud.
M. van Zanten Zand- en Grindhandel is een bedrijf met historie. Het bestaat volgend jaar 90 jaar. Het is in 1925 opgericht door Machiels overgrootvader: Krijn van Zanten. Een binnenvaartschipper die ook in zand en grind ging handelen, aan de wal in Den Bommel. Daar was het bedrijf meer dan tachtig jaar gevestigd. In 2006 volgde de verhuizing naar Middelharnis. Een centraler punt op het eiland, meer ruimte, een eigen terrein en dicht bij de gemeenteloswal aan de haven van Middelharnis.
Van Zanten is een begrip op Goeree-Overflakkee. Het bedrijf was en is betrokken bij tal van bouwprojecten en, vooral na de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp, bij de aanleg van vrijwel alle eilandelijke wegen.
Grind, ophoogzand en metselzand – dat waren jarenlang de producten. Maar er is veel veranderd. Het assortiment is anno 2014 enorm gevarieerd. Particulieren, aannemers, hoveniers, overheden en andere klanten hebben veel keus. Daarnaast heeft het bedrijf de activiteiten de laatste jaren uitgebreid. Na de overname van een overslagbedrijf in Breskens is Van Zanten twee keer zo groot geworden. Het bedrijf beschikt over zes mobiele overslagkranen, die in allerlei havens worden ingezet voor de overslag van zand, grind, graan, kunstmest, diervoeders etc. Ook derden maken gebruik van deze dienst. Het bedrijf telt zes vrachtwagens, waaronder kippers en diepladers, om alle producten, maar ook de eigen kranen en allerlei machines voor derden, te kunnen vervoeren.
Vorig jaar zijn de sterk gegroeide activiteiten gesplitst in de zand- en grindhandel en transport en overslag. Piet van Zanten houdt zich vooral bezig met zand en grind, zijn zoon Machiel met transport en overslag. De vrouwen van beide Van Zantens, Loes en Cindy, hebben de boekhouding onder hun hoede. In totaal werken er ongeveer vijftien mensen.
De derde en vierde generatie Van Zanten treedt in de voetsporen van stichter Krijn en zijn zoon Machiel. Elke generatie heeft bijgedragen aan het familiebedrijf dat er nu is: een betrouwbaar, flexibel, duurzaam en toekomstgericht bedrijf.

Afbeelding