Afbeelding
Foto: Archieffoto Eilanden-Nieuws

Politie kan norm aanrijtijd prioriteiten moeilijk halen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bij een Prioriteit 1 is de norm dat de politie binnen 15 minuten ter plaatse van de aanvraag aanwezig moet zijn. "Maar gelet op de grote afstanden op het eiland Goeree-Overflakkee is dat uiterst moeilijk te halen", vertelde Jan de Vos donderdagavond aan de leden van de gemeenteraad tijdens de informatie en toelichting op en over het Regionaal beleidsplan politie. "Ook in de zomermaanden met drukte door het grote aantal toeristen halen we het niet". "Kan de norm dan niet worden aangepast?", vroeg Tuk (CU). Maar dat zit er niet in.

Door Jaap Ruizeveld

Er moet op allerlei terreinen flinke inzet worden gegeven. Iedere burger heeft immers recht op veiligheid. Op het eiland werken 39 politiemensen die, voor specialistische taken en onderwerpen, support krijgen van collega's uit andere teams en die soms ook extra kunnen worden 'íngevlogen'. Het bureau in Sommelsdijk is drie ochtenden geopend. "Wij zouden best meer willen", verklaarde De Vos. "Dat zou alleen kunnen door met taken te schuiven". Hij verwacht overigens dat met de effectuering van de basisteams verbeteringen kunnen worden bereikt.

Waardering

Grote waardering uitte De Vos over de inzet van de buurtpreventieteams in diverse dorpskernen. Ook de rol van de zeven wijkagenten vond hij uitermate belangrijk. "Zij zijn de aanspreekpunten, kennen de situaties en dat zit wel goed". Samen met zijn collega Marja Keijzer presenteerde de politiefunctionaris cijfers over inbraken (148 in 2013), de inzet bij huiselijk geweld en o.a. voertuigcriminaliteit. Op het eiland blijkt vooral diefstal van brandstof bij het criminele gilde in trek. Het aantal hennepkwekerijen dat wordt getraceerd is stijgend. Keuker (PvdA) maakt zich zorgen dat de bezettingsgraad bij de politie in het bureau laag zou zijn. De Vos stelde dat de politiemensen niet te veel in het bureau moeten werken maar juist buiten/op straat dienen te functioneren.
Burgemeester Grootenboer sloot af met de opmerking dat het plan Integrale Veiligheid door de gemeente thans wordt voorbereid en daarna in de raad kan worden besproken om prioriteiten te bepalen.