Volle bak bij RegioBank Stellendam tijdens de lezing van notaris Benschop van Schuring & Benschop Netwerk Notarissen.
Volle bak bij RegioBank Stellendam tijdens de lezing van notaris Benschop van Schuring & Benschop Netwerk Notarissen. Foto: Kees van Rixoort

Geslaagde 'notarismiddag' bij RegioBank Stellendam

STELLENDAM – Erven, schenken, volmachten, verhuizen naar een AWBZ-instelling, het nut van een testament. Dit alles kwam aan de orde tijdens de bijeenkomst die RegioBank Stellendam en Schuring & Benschop Netwerk Notarissen hadden georganiseerd voor de klanten van RegioBank. De interessante bijeenkomst, die meer dan tachtig mensen trok, vond op woensdag 10 september plaats in het kantoor van John P. de Wit assurantiën/RegioBank in Stellendam.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Notaris Benschop had zijn lezing 'Zorgen om de zorgbijdrage' genoemd. Dat er zorgen zijn, is duidelijk. Per 1 januari 2013 is de bijdrage voor mensen die in een verpleeg- of verzorgingshuis gaan wonen flink verhoogd. Van 4 tot 12 procent van het vermogen in box 3, tot een maximum van bijna 2250 euro per maand. "Dat was even schrikken", aldus de notaris.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om de pijn te verzachten. Ook die noemde Benschop. Een goed voorbeeld is het verlagen van het vermogen, bijvoorbeeld door een schenking te doen aan de kinderen of kleinkinderen. Zit het vermogen vast in onroerende zaken of effecten, dan is 'schenken op papier' slim, zo maakte de notaris duidelijk. "U erkent dat u een bedrag schuldig bent aan uw kinderen. Zij hebben een vordering op u, die pas is op te eisen op een door u bepaald tijdstip. Met deze schenking op papier verlaagt u uw box 3-vermogen, maar kunt u wel over uw vermogen blijven beschikken. U betaalt alleen rente."
Het schenken met voorwaarden kwam ook aan de orde, zoals de uitsluitingsclausule, de mogelijkheid te herroepen en de optie van een tweetrapsschenking. De notaris ging er gedetailleerd op in en kreeg diverse vragen van het geïnteresseerde publiek. Hij raadde af het huis op naam van de kinderen te zetten. "Niet doen", luidde het advies.
Wel doen, aldus Benschop: zoveel mogelijk regelen in een testament. En/of een levenstestament voor de periode dat iemand niet langer in staat is zelf beslissingen te nemen over bijvoorbeeld financiën, het huis, medische handelingen of opname in een verzorgingshuis. "Het is een voordeel voor de familie als er een volmacht ligt."
Voor alle bezoekers was er wat te drinken en een tasje met onder andere meer informatie over deze geslaagde middag.

Meer bijeenkomsten

RegioBank Stellendam had klanten van 55 jaar en ouder uitgenodigd voor de bijeenkomst. Ongeveer 85 klanten hadden zich aangemeld. Ze kregen ook de kans om het nieuwe kantoor van RegioBank en John P. de Wit assurantiën te bekijken.
RegioBank Stellendam gaat vaker van dit soort bijeenkomsten organiseren. Voor alle relaties, zowel particulieren als ondernemers. Het informeren over relevante zaken behoort immers tot de service die de bank wil bieden. Ook op deze manier toont RegioBank Stellendam aan een moderne en professionele organisatie te zijn, mét de oude vertrouwde service waaraan veel mensen behoefte hebben.