Het Hof van Dirksland
Het Hof van Dirksland Foto: PR

Open Monumentendag 2014: een reis door de tijd

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op reis. Dat is het thema van Open Monumentendag 2014: zaterdag 13 september. Ook op Goeree-Overflakkee staan de deuren van meerdere monumenten open. Daarnaast zijn er over het hele eiland diverse activiteiten die aantrekkelijk zijn voor een breed publiek.

Hof van Dirksland

Nieuw dit jaar is 'Rond het Hof van Dirksland'. In de landbouwschuur en het wagenhuis van het Hof komt de geschiedenis van deze bijzondere locatie in Dirksland – een natuurlijke hoogte – tot leven. Een ware reis door de tijd. In de landbouwschuur uit waarschijnlijk de achttiende eeuw is een presentatie van de historie van het Hof te zien.

Het Hof is een voor Flakkee zeldzame dorpsboerderij met ambachtsherenhuis. De historie van het enigszins achter de Winterstraat verscholen complex gaat terug tot in ieder geval 1585. Het ambachtsherenhuis is het oudste boerenhuis op Goeree-Overflakkee. Het wagenhuis is gebouw in het begin van de negentiende eeuw. Dit onderdeel van het Hof is eigendom van de familie Westdorp. De landbouwschuur is van de familie Van Son.

Open Monumentendag is een unieke gelegenheid om nader kennis te maken met het Hof. In de grote schuur is de bijzondere bintconstructie te bekijken, naast een fraai vormgegeven presentatie van de historie van dit deel van Dirksland. In het wagenhuis presenteert de Werkgroep Archeologie van De Motte bodemvondsten uit Dirksland. Samen tonen die vondsten een doorsnee van 600 jaar Dirksland. De vondsten zijn gedaan op vier locaties: de Nieuwstraat, de Kaai, de Heul en het Achterdorp.

De Motte richt ook een boekentafel in. Voor 15.00 uur staat een bijzonder moment op het programma. De schuur, het wagenhuis en de tussenliggende 'wurft' zijn open van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is te vinden tussen Stationsweg 12 en 18.

<kader>

Joop en Jannie van Son hebben de landbouwschuur van het Hof een kleine twintig jaar geleden kunnen kopen. Het historische pand werd automatisch een opslagruimte voor 'van alles en nog wat'. Maar nu is de schuur weer leeg. De familie Van Son wil deze bijzondere locatie beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld voorstellingen, tentoonstellingen, concerten, presentaties, boekenmarkten, enz. 'Voor activiteiten die wij leuk vinden mag de schuur gebruikt worden. Om niet, op momenten dat het goed uitkomt. Wij organiseren zelf niets, we stellen de schuur alleen beschikbaar', aldus Joop en Jannie van Son. De presentatie 'Rond het Hof van Dirksland' is de derde openbare activiteit in de landbouwschuur. Eerder was er een creatieve bijeenkomst van hospice Calando. Ook was de Dirkslandse schuur een onderdeel van Kunstkijk 2014.

<einde kader>

<foto>

De schuren van het Hof van Dirksland.

Officiële opening

De officiële opening van Open Monumentendag is ook in Dirksland. En wel om 10.00 uur in de dorpskerk. Wethouder Gerrit de Jong verricht de opening, gevolgd door een optreden van Oratoriumkoor Zuid West Nederland onder leiding van Martin Mans. Het thema 'Op reis' komt terug in het muzikale programma vanaf 11.30 uur. De 'reisleiders' zijn Anton Weenink ('Van Sweelinck tot Weenink') en Bart-Jaap de Bakker. Naast het orgel en het klavecimbel klinkt ook het draaiorgel in de kerk. Ook staan er orgelbespelingen door Hans Villerius en Eric Wolfert op het programma. De kerk is te bezichtigen. Rond de kerk vindt de jaarmarkt plaats.

Ouddorp

In Ouddorp is de veertiende-eeuwse Hervormde Kerk te bezichtigen. Het ensemble Musica Sororum treedt een aantal keren op in de kerk. In molen 'De Zwaan' kan het publiek de molenaar aan het werk zien. Er is gelegenheid wat te drinken en pannenkoeken te eten. Bij de molen staan verschillende tractoren en gereedschappen van vroeger. Wie wil weten hoe het dorsen van graan in zijn werk gaat, kan een demonstratie bijwonen. In het Raad- en Polderhuis is de expositie 'Ouddorpers in den vreemde' te zien.

Op reis. Dat is letterlijk mogelijk met de RTM. Het RTM-trammuseum in Ouddorp viert het 175-jarig bestaan van de Nederlandse Spoorwegen en het 150-jarig bestaan van de tramwegen. De trams (stoom en diesel) rijden op Open Monumentendag volgens een uitgebreide dienstregeling en het publiek kan ook op de Zeeuwse Express, een historische RTM-bus, stappen. Kostuumgroep Uit Grootmoederstijd en automobielclub Carwei maken de sfeer compleet, evenals de palingroker in de remise.

Stichting WO2GO opent de deuren voor de bunkerroute op de Punt. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er continu rondleidingen onder leiding van deskundige gidsen. Twee zogenaamde 'St-bunkers' zijn verlicht en een ervan is ingericht zoals tijdens de oorlogsjaren. Er zijn ook foto's, films en documentaires over de Atlantikwall te zien en het publiek kan een demonstratie zien van radiografisch bestuurbare tanks.

Goedereede

Bezoekers van het stadje Goedereede kunnen een stadswandeling maken onder leiding van een gids, de beiaard beluisteren, kijken naar een optreden van kostuum- en dansgroep Schampeljoen, meedoen aan een fotopuzzeltocht en/of een concert van Fiori Musicali bijwonen. De toren kan beklommen worden en molen 'De Windvang' en de vijftiende-eeuwse Hervormde Kerk zijn te bezichtigen. Ook staan er orgelconcerten op het programma. Bij de kerk is een markt.

Stellendam

In Stellendam is de vroeg-negentiende-eeuwse Hervormde Kerk open voor bezichtiging. Op meerdere tijdstippen is er bovendien koorzang te beluisteren. Diverse organisten bespelen het orgel. Bezoekers mogen ook achter de toetsen plaatsnemen. Daarnaast is molen 'Korenlust' te bezichtigen.

Melissant

Een verborgen Rijksmonument. Dat is de rooms-katholieke Jozefkapel in Melissant. Het gebouw is tijdens Open Monumentendag te bezichtigen. Bezoekers die willen mogen het vrij unieke Knipscheerorgel bespelen.

Herkingen

Korenmolen 'De Dankbaarheid', een grondzeiler uit 1841, is van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De molenaar is aanwezig om tekst en uitleg te geven.

Sommelsdijk

Tijdens Open Monumentendag wordt het historische Meere-orgel in de laat-vijftiende-eeuwse Hervormde Kerk constant bespeeld. Ook de deuren van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn geopend. In de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat 35 exposeert Niels Snoek. De expositie heet 'Ver weg en toch dichtbij'. Molen 'De Korenbloem' is geopend voor het publiek.

Middelharnis

In de vijftiende-eeuwse Hervormde Kerk te Middelharnis zijn filmpjes te zien van de brand van 1946 en andere historische filmfragmenten. De kerk kan bezichtigd worden. Om 12.00 uur is er een lunchconcert van het Oratoriumkoor Zuid West Nederland onder leiding van Bas van Houten. Er staan onder meer stukken van Mozart op het programma. Verder is Middelharnis het toneel van de traditionele jaarmarkt. Het Oude Raadhuis is ook te bezichtigen.

Stad aan 't Haringvliet

Molen 'De Korenaer', een grondzeiler uit 1746, is geopend. De molenaar is present.

Nieuwe-Tonge

De laatgotische kruiskerk van Nieuwe-Tonge is geopend, evenals korenmolen 'De Oranjeboom', een grondzeiler uit 1768.

Oude-Tonge

Naast de vijftiende-eeuwse Hervormde Kerk is de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Emmastraat geopend voor het publiek. Dat geldt ook voor Automuseum Auperlé aan de Capelleweg 60. In winkelcentrum Dabbehof strijkt de KunstPlus Galerie neer. Mirian Zimmerman verzorgt een inloopworkshop met als thema: reizen.

<foto>

Gans op reis (KunstPlus Galerie).

In Galerie KunstPlus is tevens een expositie te zien over de Menheerse boot, de Eilandtram en de Haringvlietbrug. Dit ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Haringvlietbrug. Er zijn ook filmfragmenten te zien van 1964.

Ook molen 'De Korenbloem' (1748) is geopend. Er is pannenkoekmeel te koop.

Achthuizen

Stellingmolen 'Windlust' (1852) is geopend. De molenaar is present.

Den Bommel

Het oudste protestantse kerkje op het eiland, dat van Den Bommel, is open voor bezichtiging. Bezoekers mogen het Leeflang-orgel bespelen. Op het kerkplein is een kleedjesmarkt. Ook korenmolen 'De Bommelaer', een grondzeiler uit 1735, is open.

Om 14.30 uur wordt in gebouw 'Bij de Bron' een boek gepresenteerd over de veerboot 'Prinses Beatrix', die vroeger tussen Den Bommel en Numansdorp voer. Het boek is geschreven door Peter Diepenhorst, zoon van een van de kapiteins, en Jaap Huizer. Burgemeester Grootenboer ontvangt het eerste exemplaar. Het feestelijke moment wordt opgeluisterd door het St. Adolfskoor uit Den Bommel.

Ooltgensplaat

Tjalk 'De Fiducie' speelt een rol op Open Monumentendag in Ooltgensplaat. Het schip wordt geladen en gelost. De opening van de dag vindt plaats op een ander schip, de 'Vrouwe Elisabeth'. Het publiek mag ook helpen de mast van het schip te zetten. Toneel is er in het Oude Raadhuis. Ook staat een optreden van 'Advendo' op het programma.

Wie meer over de historie van het dorp te weten wil komen, kan zich laten rondleiden tijdens een dorpswandeling. De rondgang duurt anderhalf uur.

Vanaf 16.30 uur staat de Mestkaai in het teken van Kaai Culinair. Er staat ook een fotowedstrijd op het programma. De anderhalve eeuw oude dorpskerk is geopend. Het orgel wordt de gehele dag bespeeld. Ook de begraafplaats is te bezichtigen. Dat geldt ook voor het Fort Prins Frederik. Bezoekers – jong en oud – kunnen er diverse activiteiten verwachten met een historisch en cultureel karakter. Het Meemaaktheater brengt een interactieve voorstelling voor kinderen op de planken. Een rondleiding op het fort is tevens een tijdreis, die 12.000 jaar geleden begint.

<kader2>

Muziek in de Voorstraat

Open Monumentendag begint eigenlijk al op vrijdagavond 12 september. Dan is het huiskamerfestival Muziek in de Voorstraat. Het Oude Raadhuis en vier monumentale panden zijn het decor voor een programma van lichte en licht-klassieke muziek en een literaire voordracht. Het publiek maakt ook kennis met de rijke geschiedenis van de Voorstraat.

Het programma start om 19.30 uur in het raadhuis. Toegang: 25 euro.

<kader3>

Een overzicht van alle activiteiten op Open Monumentendag is geen vanzelfsprekendheid. Een vrijwilliger brengt alle informatie samen en maakt er een geheel van. Dat is van groot belang. Niet alleen voor de organisatoren, die zo meer aandacht trekken voor hun activiteiten, maar ook voor de bezoekers, die in één oogopslag zien wat er allemaal op het programma staat. Verschijnt er dus een oproep om informatie beschikbaar te stellen – met het oog op een volgende Open Monumentendag, maar ook bij andersoortige activiteiten – dan is het zinvol daar gehoor aan te geven.

De gans op reis.